Poslastice za ljubitelje zvuka klavira u Guarneriusu

U Guarneriusu su za naredni period planirana dva koncerta namenjena ljubiteljima kamerne muzike.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2015.

14:32

Default images

U subotu 25. aprila nastupiće višestruko nagrađivane mlade pijanistkinje Milica Ilić i Jelena Popović, dobro poznate publici kao solistkinje i kamerni muzičari, ali po prvi put kao duo, kom su dale naziv “Vreme je!” Ideja za ovaj projekat došla je iz njihove težnje za kvalitetnim predstavlјanjem i popularizacijom savremene muzike.

Sve kompozicije koje će se naći na programu koncerta, su pisane upravo za ovu priliku i do sada nikada nisu izvođene, tako da ćemo po prvi put čuti dela mladih kompozitora Bojana Stankovića, Uroša Ignjatovića, Aftaba Darvišija, Kristijana Čamuna, a među autorima je i Milica Ilić.

Dve pijanistkinje do sada nisu sarađivale, ali obe imaju veliko iskustvo u oblasti kamernog muziciranja i izvođenja savremene muzike. Koncert u Beogradu planiran je kao prvi u nizu nastupa koje ovaj duo planira da organizuje, kako u Srbiji tako i u Belgiji i Holandiji (gde se Milica i Jelena trenutno usavršavaju).
Za četvrtak, 30. april zakazan je nastup kanadskog ansambla Les Amis.

Umetnica koja je svoj prvi nastup u Beogradu imala upravo u Guarneriusu 2013. godine, Erika Krino (Italija/Kanada), ponovo će biti gošća zajedno sa Majklom Pepom, čuvenim kanadskim kompozitorom, osnivačem i umetničkim direktorom ovog ansambla.

Ugledni umetnici dolaze u Beograd u okviru evropske turneje ansambla, koja obeležava njihovu 33. koncertnu sezonu, a u okviru koje nastupaju u različitim sastavima.

Erika će uz dela Šopena, Ravela i Bartoka, premijerno u našem gradu izvesti kompoziciju japanskog autora Toru Takemicua, a na programu će biti i delo „Invenzioni per Erika“, koju je upravo za nju napisao Majkl Pepa.

Ansambl Les Amis posebnu pažnju posvećuje saradnji i interkulturalnom povezivanju sa zemljama Balkana, Evrope i Japanom, a u okviru svojih velikih turneja, nekoliko puta je gostovao u Guarneriusu, uvek sa velikim uspehom i na radost domaće publike.

Pokrovitelj koncerta je Ambasada Kanade u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: