"Odbrana i poslednji dani" Idola najbolji album ex Yu

Muzički novinari, koje je okupilo hrvatsko izdanje časopisa "Roling stoun" proglasili su album "Odbrana i poslednji dani" beogradske grupe Idoli za najbolje diskografsko izdanje s prostora bivše Jugoslavije od 1955. do danas.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.04.2015.

14:45

Default images

U prvom specijalnom izdanju hrvatski "Roling stoun" donosi top listu sto najboljih albuma odabranih preklapanjem lista 13 muzičkih novinara koji su učestvovali u izboru, bez uredničkih korekcija, prenosi Hina.

Prvi na listi je drugi album Idola, objavljen 1982. kojim je bend izašao iz svojih okvira otvoreno rizikujući tiraže, piše Roling stoun, prenoseći komentar Vlade Divljana kako je ta ploča u širem kontekstu bila neka vrsta predskazanja raspada bivše države.

S albuma "Odbrana" pamte se pesme "Kenozoik", "Poslednji dani", "Moja si", "Rusija" i "Igrale se delije". Drugi na listi je jednu godinu ranije objavljen album Šarla akrobate "Bistriji ili tuplji čovek biva kad...", koji je ocenjen kao jedno od najkreativnijih izdanja novog talasa, a i danas je izvor inspiracije alternativnijim muzičarima. Treće mesto zauzeo je dvostruki album "Sunčana strana ulice" iz 1981. zagrebačke grupe Azra, koji je snimljen samo pola godine nakon njihovog prvenca, na kojem se Branimir Džoni Štulić emocionalno razotkrio i dao nešto mekši zvuk. Prvi album Haustora, nazvan imenom grupe, izdat nakon velikog radijskog hita "Moja prva ljubav" na četvrtom je mestu, a zatim sledi debitantski album Arsena Dedića "Čovjek kao ja" iz 1969. godine.

Među prvih 10 su još dva Azrina albuma - trostruko live izdanje iz 1982. sa koncerta u Kulušiću "Ravno do dna", na šestom i prvi album "Azra" iz 1980. na devetom mestu.

Sedmu poziciju zauzeo je album "Dok čekaš sabah sa šejtanom" Zabranjenog pušenja iz 1985. godine, na osmom mestu je Haustor sa "Trećim svijetom" iz 1984. godine, a na 10. klasik regionalnog roka "S vetrom uz lice" Ekatarine Velike iz 1985.

Slede "Dnevnik jedne ljubavi" Josipe Lisac, "Nova iznenađenja za nova pokolenja" Discipline kičme, "Pokvarena mašta i prljave strasti" Riblje čorbe i "Novo!Novo!Novo! Još jučer samo na filmu, a sada i u vašoj glavi" grupe Film.

Nakon njih su albumi "Bitanga i princeza" Bijelog dugmeta, "Goribor" istoimenog benda, "Ako ste slobodni večeras" Buldožera, "III" Partibrejkersa, "Pljuni istini u oči" Buldožera i "Vis Idoli" grupe Idoli.

Urednik magazina Toni Moškov je svestan da neće svi biti zadovoljni njihovim izborom i da će se sigurno naći poneki album koji nedostaje, pa u uvodniku poručuje čitaocima da posao izbornika nije bio lak.

Ideja specijala bila je da se sačuva sećanje na albume koji su i danas antologija muzike na ovim prostorima, ukazao je Moškov.

Na listi uglavnom dominiraju osamdesete i devedesete, pa je objavljeno i 20 najboljih albuma s ovih prostora u poslednjih 25 godina, kao i "Rest of the Best", po izboru redakcije.

U izboru najboljih sto albuma učestvovali su muzički novinari Vedran Brkulj, Vedran Harča, Hrvoje Horvat, Petar Janjatović, Radislav Jovanov Gonzo, Anđelo Jurkas, Denis Mujadžić Deniken, Ante Perković, Branimir Slijepčević, Zoran Stajčić, Juraj Šiftar, Siniša Švec i Goran Tarlać.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: