Rasprodat koncert Hadžimanova i Zulfikarpašića

Popularni i priznati džez umetnici izuzetnih karijera Vasil Hadžimanov i Bojan Zulfikarpašić premijerno će nastupiti sutra uveče u Kolarčevoj zadužbini, a karte su već rasprodate.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 31.01.2015.

18:19

Default images

Koliko je interesovanje publike za prvi zajednički pijanistički nastup muzičara koji su postavili standarde mešanja modernog džez jezika sa balkanskim muzičkim nasleđem, govori činjenica da su karte po ceni od 1000 i 1300 dinara kao i VIP mesta na samoj sceni od 1700 dinara, vrlo brzo po puštanju u prodaju 8. januara rasprodate.

Uspešni i višestruko nagrađivani muzičari za premijerni nastup na Kolarcu pripremili su atraktivan program, izbor autorskih kompozicija i poznatih dela moderne muzike.

Muzičko putovanje dva džez umetnika završiće segmentom posvećenim elektronskoj muzici, sa specijalnim gostima, poznatim srpskim DJ tandemom Rahmanee & Uce koji će im se pridružiti na sceni velike dvorane Kolarčeve zadužbine.

Dobitnik nagrade najbolji evropski džez umetnik za 2005.godinu i brojnih drugih, Zulfikarpašić je u rodnom Beogradu poslednji put nastupio početkom 2013. godine u Sava centru sa svojim sekstetom.

Uvaženo ime francuske džez scene Zulfikarpašić od 1988.godine živi u Parizu. Među brojnim nagradama koje je dobio su nagrada francuske vlade i titula viteza umetnosti i književniosti (2002), nagrada "Django Reinhardt" Francuske akademije za muzičara godine.

Pored evropske nagrade za najboljeg džez umetnika dobio je i francusku nagradu "Les victoires du jaž 2007" (Pobednici u džezu) za najbolji album godine (Xenophonia). Za svoj poslednji album ''Soul Shelter'' iz 2012.godine, dobio je najprestižniju nagradu u Francuskoj iz oblasti džeza, ''Victoires du jazz'', kao i zvanje najboljeg džez muzičara.

Beogradskoj publici omiljeni džez muzičar Hadžimanov prepoznatljiv je po autorskoj muzici, jedan je od prvih kompozitora u regionu koji kombinuje balkanske, tradicionalne folk ritmove i zapadne, moderne muzičke stilove na potpuno autentičan nacin.

Od 2001. godine, kada izdaje album ''11 razloga za...'' Hadžimanov sa svojim bendom objavljuje brojna izdanja, nastupa na festivalima širom Evrope, sa velikanima savremene džez scene.

Poslednji, peti album koji je trenutno u produkciji, snimljen je uživo u okviru turneje sa gostom saksofonistom Dejvidom Binejem.

Krajem prošle godine dobio je nagradu ''Vojin Draškoci'' za doprinos muzičkom stvaralaštvu nadahnutom tradicionalnom muzikom. Nagradu dodeljuju World Music asocijacija Srbije i magazin Etnoumlje. Sva izdanja njegovog benda i muzika Hadžimanova u Srbiji su proglašeni za umetnička dela od kulturnog značaja za ovu zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: