Izložba šalova inspirisanih stilom Dženis Džoplin

Izložba ručno tkanih šalova "Janis", inspirisanih muzikom i stilom muzičarke Dženis Džoplin, čiji je autor Ivana Čolić, biće otvorena u utorak u Etnografskom muzeju.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.12.2014.

18:39

Default images

Karakterističan stil Dženis Džoplin, rok ikone i simbola hipi kulture, blisko je povezan sa etničkim kostimom, i svoje korene nalazi u tradiciji i kulturi američkih urodjenika, kao i u Indiji, Africi, i na Bliskom istoku.

Šalovi su radjeni kombinovanom tehnikom - uzlanom i čunčanom, a ideja za izbor ovih tkačkih tehnika proizašla je iz potrebe da se na nekonvencionalan način kreira jedan odevni predmet kao što je šal.

Utkano je predivo različitih boja i tekstura - od mohera i vune, do metalnih svetlucavih niti, navodi se u saopštenju Etnografskog muzeja.

Radovi koji će biti predstavljeni nastali su u periodu od 2013. do 2014. godine, osim rada "Marabu", koji je nastao 1997. godine.

Izložba će biti otvorena do kraja decembra.

Ivana Čolić rođena 1969. godine u Beogradu, diplomirala na fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna na odseku scenografije, jedna je od osnivača Plavog pozorišta - pozorišne laboratorije (1995. godine).

U kontinuitetu se bavi scenografijom i kostimom u Plavom pozorištu - pozorišnoj laboratoriji, kao i dizajnom i edukacijom iz oblasti ručno tkanog tekstila, a od 2011. vodi školu ručnog tkanja u Etnografskom muzeju u Manakovoj kući u Beogradu.

foto: flickr.com/Matthew’s Foundation

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: