Letu štuke: Za Novu će biti glasno i urnebesno

"Trudili smo se da napravimo nešto vrlo kvalitetno u klasičnom smislu, da naša muzika bude kao dobar kupus ili pasulj, vole ga svi u svim krajevima planete Zemlje. Osim astronauta."

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 23.12.2014.

09:32

Default images

Postoji nebrojeno mnogo načina na koje možete da uđete u Novu godinu. Zbog toga ni ne čudi što je kraj svakog decembra rezervisan za “gde ćeš za Novu” pitanja, od kojih mnogima neretko krvare uši. Međutim, oni kojima je za dobar doček (nadamo se) dobre 2015. godine potreban “Minimalizam”, koji žele samo malo “Sunca”, bilo da u novu avanturu dugu 365 dana ulaze “Sami” ili pak traže “Mjesto za dvoje”, bend Letu štuke ima lepe vesti. Dino Šaran, Đani Pervan, Emir Jugo, Bojan Ahac i Dejan Ostojić 31. decemba nastupaju u Beogradu, kada će posetioce Mikser House-a uvesti u 2015. godinu.

U razgovoru za portal B92 članovi benda govore o svojoj muzici i reanimaciji, otkrivaju šta su spremili za novogodišnju svirku i žele vam mnogo lepih stvari u 2015.

Bend je postojao i pre rata ali sa drugim članovima - zašto ste se odlučili da ipak reanimirate bend?

Letu štuke: Još iz te demo faze ostala je i Dini i meni ambicija da Letu štuke izdaju album. Tako da je to bio jedan od razloga što smo se upustili u tu pustolovinu. Inače smo Dino i ja od djetinjstva uživali da skupa radimo razne muzičke budalaštine dosnimavajući se unedogled na kasete koje su se u prebacivale iz jednog cassette-deck-a u drugi. I zajednički rad nam je uvijek bio zabavan i pun iznenađenja.

Da li ste tada (u trenutku reanimacije benda) mislili da ćete moći da postignete mnogo više ili manje u odnosu na ono što ste danas?

U trenutku reanimacije nam je prioritet bio da "pacijent" preživi. Pretpostavljali smo da bi se to što radimo moglo svidjeti ljudima sa sličnim muzičkim backgroundom ali nismo imali ambicije o nekim stadionskim koncertima ili tome slično. Šta mislite da je ključ vaše popularnosti? Koji je razlog da vas ljudi vole podjednako u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni? Mislite li možda da su teme o kojima pevate ono što sve narode vezuje?

Trudili smo se da napravimo nešto vrlo kvalitetno u klasičnom smislu, da naša muzika bude kao dobar kupus ili pasulj, vole ga svi u svim krajevima planete Zemlje. Osim astronauta. Kako gledate na promociju benda - da li danas više verujete dobrom menadžeru ili samom internetu i brzini protoka informacija?

Vjerujem u brzinu interneta. Kod mene je odnedavno skočio na 50mb/s! Vjerujem u našu publiku i fanove koji prate to što radimo. Najbitnije je da ekipa koja radi unutar benda i oko njega ima dovoljno entuzijazma pa čak i kad se radi o već afirmisanim bendovima. Jedan motivisan prijatelj - web master može uraditi nekad mnogo više nego cijeli tim profesionalnih social media menadžera.

Kada će novi album i u kojoj ste fazi snimanja albuma? Da li je Đani ponovo producent?

Materijal za novi album je već duže u pripremi. Još je u fazi demo-snimaka i preprodukcije tako da bend može reagovati na te temeljne snimke i smisliti nežto suvislo za odsvirati na albumu. Đani je opet producent, nemamo novaca za boljeg. Pitanje za Đanija: Koliko je teško ili lako producirati sopstveni bend? Da li možeš uopšte neke stvari objektivno sagledati?

Mislim da nema neke velike razlike u odnosu na produciranje drugih bendova. Čini mi se da je teže svirati bubnjeve u bendu koji produciram kad se konkretno radi o studijskom snimanju. Isključiti sve producentske brige i biti samo bubnjar sa svojim instrumentom. Da li već svirate na koncertima neke nove pesme koje će se naći na budućem albumu i ako ih svirate kako publika reaguje na njih?

Svirali smo par samo pjesama. Na unpluggedu u Mikseru u Beogradu smo svirali pjesmu "Reci joj da je volis" i na posljednjem koncertu u Zagrebu u Vintageu je Dino sam sa gitarom odsvirao "Žad", novu baladu. Reakcije su bile dobre. Ne sumnjam da će publika još bolje percipirati nove pjesme kada se pojave u studijskoj verziji gdje čuju i tekst i muziku kako treba.

Prošli put ste svirali unplugged u Mikseru. Šta nas očekuje na koncertu za Novu godinu u Mikseru?

Za Novu ćemo svirati full-electric, i biće vrlo glasno i urnebesno jer smo poželjeli da sviramo. Sviraćemo skoro sve pjesme sa prva tri albuma i možda se desi poneka nova ako bude vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: