BF: Otvaranje ciklusa "Bez teksta"

Beogradska filharmonija otvoriće večeras u Kolarčevoj zadužbini drugu sezonu koncertnog ciklusa "€œBez teksta"€, posvećenog literarnim delima u muzici sa dirigentom Urošem Lajovicem.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 28.11.2014.

08:11

Default images

Pod upravom svog nekadašnjeg šefa-dirigenta Lajovica, sa kojim filharmoničari veoma dobro i rado sarađuju, izvešće program koji delom predstavlja omaž Rihardu Štrausu povodom 150. godišnjice od rođenja tog kompozitora.

Kako je najavila Beogradska filharmonija, u prvom delu koncerta publika će čuti Štrausovog "€œTila Ojlenšpigela"€ inspirisanog nemačkim narodnim pričama i virtuoznu "Burlesku za klavir i orkestar" sa solistom Denešom Varjonom, renomiranim mađarskim pijanistom i profesorom na Muzičkoj akademiji Franc List u Budimpešti.

Varjon je nastupao sa brojnim poznatim orkestrima kao što su salcburška Kamerata, Akademija St. Martin in the flields, Bečki kamerni orkestar, Kamerni orkestar Franc List iz Budimpešte, Kamerata iz Berna, Tonhale iz Ciriha, Strazburška filharmonija, Američki simfonijski orkestar, Nacionalni orkestar Kapitola iz Tuluza i brojni drugi.

Za svoje snimke za brojne svetske diskografske kuće dobio je priznanja a Vlada Mađarske mu je dodelila nagrade Franc List i Šandor Vereš. U drugom delu koncerta vragolast i šaljiv ton nastavlja se i u dva dela na repertoaru ovog koncerta, simfonijskoj poemi "€œČarobnjakov učenik"€ Pola Dikaa, deo ove kompozicije, nastale po Geteovoj baladi, koristi se u poznatom animiranom Diznijevom filmu "Fantazija" u kojem Miki Maus ima ulogu učenika.

Finale koncerta posvećeno je "Poručniku Kižeu", filmskoj sviti Sergeja Prokofjeva čijih pet stavova prate radnju istoimenog satiričnog filma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: