Oboren rekord u prodaji vinilnih izdanja

U Velikoj Britaniji je u ovoj godini prodato preko milion ploča, što je najveća prodaja vinilnih izdanja u ovoj zemlji u poslednjih dvadeset godina.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2014.

12:47

Default images

Ponajviše zahvaljujući novim albumima grupa Pink Floyd i Arctic Monkeys, ali i reizdatim Led Zeppelin pločama prodavci vinila su u Velikoj Britaniji ove godine zaradili 20 miliona funti. Ako znamo da je zarada od vinila u ovoj zemlji pre 5 godina bila 3 miliona funti, više je nego očigledno kakav je to skok.

Nakon božićnih praznika, tiraž vinila u Velikoj Britaniji bi mogao biti čak 1.2 miliona, što je 50% više od prošlogodišnjih 780.000 prodatih ploča.

Najprodavanija ploča ove godine je album “AM” grupe Arctic Monkeys, koje sledi “Lazaretto” Džeka Vajta, pa “The Endless River” benda Pink Floyd, koji je ujedno i najbrže prodavano vinilno izdanje u ovom veku u Britaniji, sa neverovatnih 6.000 primeraka za samo nedelju dana. Taj rekord je kasnije nadmašio Džek Vajt sa 40.000 kopija za nedelju dana u Americi.

Ostatak liste najprodavanijih ploča čine muzičari kao što su Dejvid Bouvi, Brajan Feri, odnosno grupe Oasis, Status Quo, Temples i Royal Blood.

Iako je ovogodišnjih 20 miliona funti prihoda od ploča u Velikoj Britaniji ogroman pomak u odnosu 3 miliona funti od pre 5 godina, vinilna izdanja još uvek čine samo 2% britanskog muzičkog tržišta.

Pretpostavlja se da je vinil profitirao na generalno lošem interesovanju za fizička izdanja – ljudi uglavnom do muzike dolaze putem strima ili daunlouda. Dok je prodaja diskova i dalje u opadanju, sve je više muzičkih zaljubljenika i posvećenih fanova koji novi album žele na ploči.

Record Store Day koji se dešava svakog aprila, takođe pomaže u povećanju prodaje ploča. Ove godine je tog dana prodato za 30% više ploča nego istog vikenda 2013.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: