Jugoton: Carstvo ploča istočno od raja

Izložba “Jugoton - Istočno od raja”, koja se u nedelju zatvara u Tehničkom muzeju u Zagrebu, 26. novembra predstavljena je novinarima iz Srbije.

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug

Sreda, 26.11.2014.

20:40

Default images

Cilj izložbe je, prema rečima direktora “Croatia Recordsa”, naslednika čuvenog “Jugotona”, Želimira Babogredca, da se široj javnosti pokaže ono sa čime je raspolagao i šta je napravio negdašnji gigant u diskografiji bivše Jugoslavije.

“Jugoton” je, kako je Babogredac rekao Tanjugu, i za evropske prilike bio jedinstvena diskografska kuća koja je do dana danšnjeg ostala prepoznatljiva.

“Generacije koje nisu bile ni rođene u vreme ‘Jugotona’ na neki način ga se sećaju što je najbolji pokazatelj njegove veličine i upravo je postavljanje izložbe posledica želje da tim mladim generacijama pokažemo sve ono čime je ‘Jugoton’ raspolagao i pravio rekordna izdanja”, rekao je Babogredac.

Posebnost “Jugotona”, kako je pojasnio njegov današnji direktor, bila je u tome što je prihvatio tehnologiju zapada, što je u ono vreme bio revolucionaran potez, i primenio je na najbolji mogući način.
BETAPHOTO/HINA/Dario GRZELJ/DS
Kustos Muzeja Tehnike Željko Staklarević kazao je Tanjugu da izložba “Jugoton - Istočno od raja” predstvalja prikaz “života” najveće i najuspešnije diskografske kuće u bivšoj Jugoslaviji i jedne od najuspešnijih u Evropi u drugoj polovini 20. veka.

“Intencija je bila da se prikaže dizajn omota gramofonskih ploča i audio kaseta, te da se predstavi način izrade tih ploča i kaseta”, rekao je Staklarević.

On je kazao da je na izložbi prikazano tridesetak eksponata - mašina koje su korišćene za štampanje ploča, zatim veliki broj dokumenata i originalnih ploča i kaseta.

“Većina eksponata je vlasništvu Muzeja Tehnike i na to smo izuzetno ponosni jer smo jedini muzej u regionu i jedan od retkih u celom svetu koji ima tako bogatu zbirku eksponata iz oblasti diskografije”, istakao je Staklarević.

Izložba je otvorena 20. oktobra, a zatvara se u nedelju 30. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: