30. BG džez festival otvorio svoja vrata

Ukrajinski saksofonista Maksim Maks Kočetov, već nekoliko godina Beograđanin i član Big benda RTS, sa svojim kvartetom otvorio je 24. oktobra u Domu omladine jubilarni 30.Beogradski džez festival.

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug

Subota, 25.10.2014.

09:42

Default images

Na svečanom otvaranju Beogradskog džez festivala, manifestacije od posebnog značaja za grad Beograd, publici su se pre koncerta obratili gradski menadžer Goran Vesić, umetnički direktor BJF Milivoje Mića Marković, v.d. direktor DOB-a Marko Stojanović i ugledni kritičar i istoričar popularne kulture, koji prati Beogradski džez festival od osnivanja Milan Vlajčić.

"Grad Beograd je ovaj festival prepoznao kao pravu i istinsku vrednost i već ove godine uprkos teškoj finansijskoj situaciji uspeli smo da za organizaciju festivala izdvojimo skoro 40 odsto više sredstava nego prošle godine. To ćemo raditi i narednih godina i trudićemo se da damo svoj doprinos, da pomognemo ovim divnim ljudima koji svake godine organizuju festival", rekao je Vesić.
Foto: Tanjug / Danilo Peternek
On je obećao da će Grad nastojati i ubuduće da obezbedi sredstva kako bi festival bio sve bolji kao kulturna manifestacija koja će nas održavati na kulturnoj mapi Evrope.

Beogradski džez festival se ističe među internacionalnim dešavanjima u Srbiji, osnovan je 1971. godine i najstariji je i najugledniji džez festival. Kao potvrdu da uživa najviši renome na svetskoj džez sceni, u godini jubileja dobio je veliko priznanje, primljen je u Evropsku džez mrežu (Europe Jazz Network), kao jedini iz Srbije.

Prema rečima v.d. direktora DOB-a Marka Stojanovića, džez festival obeležava jubilej u godini jubileja: 50 godina postojanja i rada DOB-a, 70 godina od oslobođenja Beograda i 100 godina od Velikog rata, jubilarnoj godini naših pobeda u Prvom svetskom ratu, pobede nad fašizmom, pobede rada i mladih ljudi koji su sebi stvorili DOB i pobede džez muzike u Srbiji koja je odgajala svoju publiku tokom 29 prethodnih festivala.
Foto: Tanjug / Danilo Peternek
Vlajčić je podsetio na dugu i složenu istoriju džez festivala koji, da nije imao prekid od 15 godina u teškim devedesetim godinama, sada bi imao 44 izdanje.

Na 30. Beogradskom džez festivalu za četiri festivalska dana poklonike džeza očekuju koncerti najaktuelnijih džez umetnika iz SAD, Italije, Nemačke, Švajcarske, Austrije, Danske, Portugalije i Srbije. Prema Vlajčićevim rečima, festival će biti odličan i potvrdiće mesto koje ima u životu grada i zemlje.

Nakon svečanih govora i muzičkog pozdrava umentičkog direktora Markovića, kvartet Maksa Kočetova održao je koncert u Velikoj sali DOB-a ali bez publike, već samo za zvanice.
Foto: Tanjug / Danilo Peternek
U prepunoj sali DOB zatim je nastupio američki džez trio Children of the Light, velike džez zvezde, virtozni pijanista Danilo Perez, basista Džon Patituči i bubnjar Brajan Blejd koji su združenim snagama spektakularno otvorili jubilarni 30.BJF.

Izuzetni muzičari kao članovi kvarteta Vejna Šortera, po mnogima najkreativnijeg džez sastava današnjice, nastupili su pred beogradskom publikom 2010.godine na otvaranju Beogradskog džez festivala. Večeras su u formaciji klavirskog trija predstavili svoje originalne kompozicije i aranžmane muzike svog lidera Šortera.

Nakon američkog džeza publici se premijerno predstavio norveški trubač, kompozitor i producent Nils Peter Molvaer jedan od pionira "džeza budućnosti" koji povezuje džez sa brojnim žanrovima popularne muzike (ambijent, haus, elektronika, brejkbit, hip-hop, rok i pop).

Njegov autorski opus predstavljen je na albumima za ECM, Universal i Sony/Okeh, a aktivno se bavi i komponovanjem filmske i pozorišne muzike. Na Beogradskom džez festivalu predstavio je prošlogodišnji album „1/1" u saradnji sa producentom i elektroničarom Lorensom fon Osvaldom.

Detaljan raspored koncerata, uz satnicu svih događaja koji će pratiti ovogodišnji Beogradski džez festival, možete pronaći OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: