Xiu Xiu 6. novembra u Domu omladine Beograda

Američki alternativni bend Xiu Xiu (Šu Šu) posetiće Beograd i u četvrtak, 6. novembra (21h) u okviru promotivne turneje albuma "Angel Guts: Red Classroom" održati koncert u Klubu Doma omladine Beograda.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 22.10.2014.

10:51

Default images

Xiu Xiu je ime iza kojeg se krije beskompromisni talenat i majstorstvo multiinstrumentaliste i pevača iz Los Anđelesa Džejmija Stjuarta, kome se u ostvarenju audio-vizuelnih snova i na bini i u studiju pridružuju brojni saradnici – poslednjih godina konstanta među njima je Anđela Seo (klavir, sint, ritam mašina). Svake godine Xiu Xiu objavljuju brojna potpuno različita izdanja – eksperimetnalna, avant-pop, umentička, rok, destruktivna, psihodelična... a od 2002. godine do danas, učestale turneje i koncerti su sastavni deo njihovog umetničkog izražavanja.

I aktuelni Xiu Xiu album Angel Guts: Red Classroom je korak u neistraženu teritoriju, put u još jednu muzičku pustaru. Inspirisan nasiljem i delovanjem Santa Muerte, crkve u kraju oko Mekartur parka u LA-u, gde bend živi i vežba, muzika je brutalna, teška, nošena ritam mašinom, elektronikom i surovim i sirovim stihovima. Zamišljena kao tribjut radovima Einstürzende Neubauten, Suicide, Nico i eksperimentalnoj strani Kraftwerk, na trenutke Xiu Xiu postaje neko izgubljeno dete Skota Vokera iz XXI veka. Uživo, ovu muziku kraja sveta sviraće tročlani sastav, a Stjuartu i Seo pridružuje se genijalna njujorška retro-future bubnjarka Šejna Dankelman, poznata po saradnji sa Džonom Zornom, Joko Ono, Turstonom Murom, Cibo Matto... Xiu Xiu je stalno u pokretu i večito u potrazi za inspiracijom, a tokom poslednjih godina sarađivali su na albumima ili uživo sa mnogim prestižnim umetnicima: Grouper, liderom Swansa Majklom Đirom, Deerhoof, Karlom Božulić, Nitzer Ebb, Larsen, Little Annie, Oxbow, Lawrence English, Zola Jesus, Devendra Banhart i Baby Dee...

Ovo je drugi nastup Xiu Xiu u Beogradu, a na istom mestu, Klubu DOB-a, nastupili su i 2005. godine, kada su predstavili treći studijski album Fabulous Muscles.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: