Orbital više ne postoji

Legendarni britanski elektro dvojac Orbital definitivno je prestao da postoji nakon 25 godina od izdavanja prvog singla.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 21.10.2014.

15:53

Default images

Braća Fil i Pol Hartnol su obeležili jednu eru prepoznatljivim nastupima uživo, improvizacijama, nizom od osam albuma i stvarima koje su ostale ubeležene kao himne plesnih podijuma širom sveta (pre svih "Chime", 1989).

"Orbital je prestao da radi kako treba. Imali smo sjajne četiri godine nakon povratka na scenu 2008, ali je sada vreme da se ide dalje", objavio je Pol uz najavu svog novog solo albuma pod nazivom "8:58".

Braća Hartnol, prepoznatljivi po naočarima sa zakačenim baterijskim lampama, prvi put su se profesionalno rastali pre deset godina, nakon izdanja "Blue Album", ali su se predomislili i 20. godišnjicu osnivanja benda su proslavili serijom koncerata, a zatim i poslednjim albumom "Wonky" iz 2012. godine.

Gostovali su nekoliko puta i u Srbiji, a u poslednjih desetak godina su uporedo sa Orbitalom radili i na pojedinačnim projektima.

Fil je razvijao DJ karijeru (pamti se i njegov kratak nastup po kiši na kontroverznom "Eho" festivalu 2003. godine), dok se Pol bavio eksperimentima sa akustičnim zvukom, solo projektima i komponovanjem za film i TV.

Orbital iza sebe ima osam studijskih albuma, radili su celokupnu muziku za horor "Octane", numere za filmove "The Saint", "Event Horizon", "Mortal Kombat" i "The Beach". Ostavili su traga i u industriji video igrara (Wipeout Pure, Test Drive 4), a fanovi serije "Doctor Who" znaju i za njihovu obradu naslovne numere.

Najuspešniji singl im je "Satan", koji je izbio na treće mesto top listi u Velikoj Britaniji.

Orbital će ostati upamćen i kao bend koji je od statusa ikona rejv scene uspeo da uđe u mejnstrim, a da ne pravi previše kompromisa sa svojim zvukom nastalim rušeći granice između ranog tehna, esid hausa, ali i ambijentalne elektronike.

"Imali smo uspona i padova, nije uvek bilo lako, ali sam uvek voleo vreme provedeno u Orbitalu. Bilo je posebno dirljivo imati takav doček, kao kada smo se vratili pre nekoliko godina. Međutim, ništa ne traje večno i vreme je da stanemo", poručio je Pol Hartnol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: