Vlada Divljan: Sve velike ljubavi su presudne

Sa „Ljetnim kino big bendom” Vlada Divljan će 1. novembra publiku beogradskog Doma omladine provesti kroz celokupni repertoar – od starih hitova „Idola”, njegovih kasnijih numera, ali i nekih novih pesama.

Kultura

Izvor: Politika.rs S. Èikariæ

Petak, 17.10.2014.

09:08

Default images

Vlada Divljan i „Ljetno kino big bend” uveliko se spremaju za koncert koji će 1. novembra održati u Domu omladine. Potrudiće se da konačno naprave „pravi letnji ugođaj u inat klimi koja nas ignoriše”.

Sa zagrebačkim sastavom kojeg predvodi Maks Juričić, bivši gitarista grupe „Film”, Vlada Divljan je pre dve godine snimio ce-de „Četiri godišnja doba”, sa kojeg će predstaviti neke pesme poput ljubavnih „Samo jednu ljubav imam”, „Najlepša”...

Iako bolestan, stigao je na razgovor za naš list i, odmah na početku, složio se sa konstatacijom da ga upravo te pesme prikazuju na jedan novi način, kao da je reč o muškarcu koji se ponovo zaljubio u svoju suprugu.

– A možda sam samo konačno sazreo u pedesetoj. Ne znam, ali nije loša ta opaska da sam se ponovo zaljubio u svoju ženu, iako, iskreno, u nju sam stalno zaljubljen. Možda je ovo i neko novo shvatanje života. Pesma „Samo jednu ljubav imam” moguće da deluje malo banalno, ali ja sam shvatio da su sve velike ljubavi presudne, kaže Divljan. Jedan od najuticajnijih pop autora bivše Jugoslavije dodaje i kako je uglavnom zadovoljan sopstvenim stvaralačkim radom, bar njegovim većim delom.

– Doduše, dvadeset odsto onoga što sam uradio baš me i ne zadovoljava. Ima pesama koje sam, recimo, uradio pre 25 godina, i onda se odjednom setim neke od njih, napravim stihove i izdam je, ako prođe moj test vremena i ako se ispostavi da mi se sve vreme sviđala i sve mi se uklopi... Čuči u meni četvrt veka, od početka do kraja, ali iz nekog razloga stoji neobjavljena. Tako sam jednu pesmu počeo da pišem još 1982. godine, a tek je relativno nedavno završio – priznaje autor pesama poput hitova „Ona to zna”, „Rusija”, „Odnesi me”, „Sve laži sveta”...

Na pitanje da li bude zadovoljan kada ih na kraju objavi, kaže da nikada ne izdaje ono čime nije zadovoljan.

– Ne izdajem često, ali svi imamo različite kriterijume. Neki misle da bi trebalo izdavati što češće, ja, opet, ne mislim tako – kaže Divljan koji je sa „Ljetnim kino big bendom” prošle godine prvi put nastupio u Beogradu, a 1. novembra će, kaže, imati drugi deo premijere.

– Planirali smo ovaj koncert mnogo ranije, ali nismo mogli. Maks Juričić i ja se družimo još od 1982. godine, od Subotičkog festivala. Dosta sam vremena provodio u Zagrebu i imam puno prijatelja tamo. A kada ta prijateljstva prežive tri decenije onda to postaje jedna porodica. Maks je svoj bend oformio 2009. godine sa veoma neobičnom postavkom. To mi se činilo čudno, ali kada sam ih čuo, shvatio sam da manjak frekvencije u instrumentima daje prostor za glasove – navodi Vlada Divljan objašnjavajući da „Ljetno kino big bend” ima postavku sa akustičnim gitarama, ukuleleom, klarinetom, harmonikom, čelom, perkusijama... I kako je upravo taj bend u velikoj meri zaslužan za lepršavost i mediteranski duh koji su uneli i u njihov zajednički ce-de.

– Sve je počelo od „Najlepše” koju je Maks poželeo da obradi, a ja sam predložio da snimimo i „Samo jednu ljubav imam”. Kako su nam obe od početka zazvučale dobro rešili smo da snimimo i „Vodim te na more” i „Iza osmeha”. I kada smo preslušali sve pesme zajedno, svaka nas je asocirala na po jedno godišnje doba, pa smo rešili da to nazovemo „Četiri godišnja doba” – priča Divljan.

Šta čeka publiku beogradskog Doma omladine, pitamo Vladu Divljana, a on kaže da će, naravno, prošetati kroz repertoar koji će najvećim delom biti sastavljen od hitova „Idola” kao i njegovih kasnijih hitova.

– Ali, i nekih novih stvari. Odsviraćemo jednu potpuno novu pesmu i neke stvari koje do sada nismo svirali. A na beogradski koncert dolazim iz Zagreba, jer je lakše meni da sam odem tamo da vežbamo nego da njih osmoricu dovodimo ovde – kaže Vlada Divljan za Politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: