Abba: Ima li šanse za još jedan krug?

Poslednjih godina najuzbudljivije i najunosnije turneje su one na kojima se čuveni bendovi ponovo okupljaju kako bi još jedan (poslednji) put pozdravili publiku. Da li će tim putem krenuti i čuvena švedska muzička sila, poznata kao Abba?

Kultura

Izvor: Izvor: B92, Daily Telegraph

Ponedeljak, 29.09.2014.

18:02

Default images

Abba muzej u Stokholmu zasigurno je mesto gde se ostvaruju skoro svi snovi fanova kultne švedske pop grupe Abba. Tu možete, uz pomoć digitalnih trodimenzionalnih avatara postati peti član benda i nastupati zajedno sa Bjornom, Benijem, Agnet i Eni Frid.

Možete praviti i svoje kompilacije sa nekim od pesama koje su se našle na albumima četvorke, koji su širom sveta prodali više od 360 miliona albuma i singlova. Možete snimiti i sopstveni spot za hit “Summer Night City”.

Ono što ne možete u ovom muzeju, a skoro je izvesno ni na bilo kom drugom meridijanu, to je da ponovo bar još jednom vidite uživo nastup Abbe u originalnoj postavi.

Za sada ih možete čuti samo na novom izdanju “Abba: Live At Wembley Arena”, koje je nedavno predstavljeno u Abba muzeju. U pitanju je dvostruki album sa koncertnim snimcima iz 1979. godine, koji su prvi put sada objavljeni na jednom izdanju.

Ovo izdanje upriličeno je kao mali znak obeležavanja četrdesete godišnjice od pobede Abbe na izboru za Pesmu Evrovizije, održanom u Brajtonu, što je bila njihova odskočna tačka. Jer, posle izvođenja hita “Waterloo” u svetu popularne muzike ništa nije bilo isto. Tim povodom novinar Dejli Telegrafa posetio je Abba muzej, gde je imao priliku da na kratko oživi uspomene na Bjorna Ulvaesa, Benija Andersona, Agnetu Feltskog i Ani-Frid Lingštad. Svakako je značajniji njegov susret sa Andersonom i Ulvaesom, koji su još jednom razbili snove svih fanova ponovivši onu staru ploču nezvanično nazvanu “Ne, nećemo se okupiti!”

Zanimljivo je da su svi članovi benda i dalje u dobrim odnosima, nakon brojnih uspona i padova što u privatnom što u profesionalnom delu njihovih života. Ipak, kada je priča zvana Abba u pitanju, najaktivniji su Ulvaes i Anderson.

Obojica su producirali film “Mamma Mia!”, hit mjuzikl sa Meril Strip u glavnoj ulozi i nezaboravnih hitovima Abbe, koji je sa pozorišta 2008. uspešno prešao na veliko platno. Ulvaes je u međuvremenu postao izvršni direktor Abba muzeja dok je Anderson sa svojim sinom zaslužan za objavljivanje novog albuma “Abba: Live At Wembley Arena”.

U godini velikog jubileja album je pratilo i objavljivanje foto-monografije koja donosi pregled raskošne karijere benda. Šta je sledeće, logično je pitanje. Međutim, odgovor je jednostavan - ništa. Bar tako tvrdi Anderson, koji insistira na tome da bend nema više izgubljenih pesama, demo snimaka, nikada objavljenih verzija i tako dalje i tome slično…

“Ne postoji više ništa. Ne postoji ništa”, ponavlja Anderson u razgovoru za Dejli Telegraf. “Dok smo radili, sve ono što nismo želeli dalje da koristimo smo uništavali. Završavali smo samo ono za šta smo verovali da je dovoljno dobro. To je sve, nemamo ništa novo. Mislim da je dobro što imamo čist račun na kraju.” A nije da svet ne želi da ih vidi još jednom. Želi, i to veoma. Publika širom planete sa radošću je gledala mjuzikl “Mamma Mia!” na velikom platnu, pozorišna verzija takođe je imala uspešnu turneju koja je punila i beogradsku Arenu… Na talasu tog uspeha, svojevremeno im je bilo ponuđeno milijardu dolara da se okupe za još jednu turneju. Oni su i tada rekli ne, i rekli bi to ponovo.

“Smešna mi je ta ideja o starim grupama koje se ponovo okupljaju i idu na turneju”, tvrdi Ulvaes. “Radije bih da nas naši oboćavaoci pamte onakvim kakvi smo bili nekada. Naša najbolja zaostavština su pesme i spotovi.”

Na pomen nedavnih londonskih nastupa Kejt Buš koji su izazvali pravu pomamu među njenim fanovima, i pitanje da li ga ne zanima kako bi publika danas prihvatila Abbu, Anderson odgovara: “Oh, ona je divna!”

Vešto izbegavajući odgovor na pitanje, nastavlja: “Obožavam je, ona je veoma, veoma posebna.”

Kada se njegov sin ubacuje u razgovor govoreći kako bi trebalo čak da idu na turneju zajedno, Anderson sa smeškom odgovara: “Da, mogu da je pratim na klaviru, ako joj zatreba…”

Dakle, pita ponovo novinar, sasvim je sigurno da neće biti velikog okupljanja Abbe?

“Da, sigurno je”, odgovara Anderson.

I sve četvoro ostaju pri tome?

“Da”, kratko odgovara on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: