Rukopis čuvene Mocartove sonate pronađen u Budimpešti

Originalni rukopis jednog od najčuvenijih dela Volfganga Amadeusa Mocarta, Sonata u A duru, smatran izgubljenjim više od dva veka, otkriven je u bibilioteci Sečenji u Budimpešti, a to otkriće obradovalo je brojne ljubitelje kompozitora i klasične muzike.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 26.09.2014.

09:25

Default images

"Veoma je retko da rukopis Mocarta tako iznenada "iskrsne". Pogotovo kad je u pitanu Sonata u A duru, za koju nije poznato da postoji kompletnu verziju, to je zaista veliko otkriće", rekao je istoričar muzike Adam Bose.

Četiri stranice notnog zapisa, čiju autentičnost su potvrdili stučnjaci, sada će moći da kompletiraju original s jedinom do sada poznatom originalnom stranicom, trećeg i poslednjeg stava, čuvanom u Mocartovom muzeju u Salcburgu, rodnom gradu kompozitora.

Sonata za klavir u A duru (KV 331) komponovana oko 1783. jedno je od najčuvenijih Mocartovih (1756-1791) dela, pre svega zahvaljujući svojoj završinici - Turskom maršu.

Original te kompozicije verovatno bi još dugo bio skriven od kolekcionara, da nije bilo pedantnosti šefa muzičkog odeljenja Biblioteke Sečenji u Budimpešti Balaša Mikusija (42), čiji je zadatak bio sredivanje nesortiranog inventara te ustanove.

"Kada sam našao rukopis, ličio mi je na 'mocartovski'. Čitajući note, srce je naglo počelo da mi lupa kada sam shvatio da se radi o čuvenoj Sonati u A duru", objasnio je taj stručnjak i dodao da među stranicama inventara "zapravo i nije tražio Mocarta, već da ga je našao slučajno".

Kako je rukopis dospeo u inventar biblioteke Sečenji i dalje je misterija, a nije poznato ni zašto je peta, poslednja stranica sonate odvojena od ostalog notnog zapisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: