Beogradska filharmonija spremna za američku turneju

Na prvu turneju po SAD Beogradska filharmonija kreće za osam dana i tamo će održati četiri koncerta sa dva programa.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.09.2014.

15:15

Default images

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je na današnjoj konferenciji za novinare istakao da je ova turneja izuzetno značajna, pošto se na taj način otvara nova stranica u istoriji Beogradske filharmonije. On je podsetio da je Srbija kroz istoriju imala puno uspešnih pojedinaca koji su je u svetu predstavljali na dobar način kao što su Nikola Tesla, Novak Djoković, Mihajlo Pupin, Emir Kusturica, Vlade Divac, Marina Abramovič, "ali nismo bili prepoznati po institucijama".

"Upravo ovaj korak Beogradske filharmonije otvara put i drugim institucijama kulture u Srbiji da se na najbolji način predstave svetu", istakao je ministar.

On je rekao i da je optimizam bitan za filharmoničare. "Optimizam je subjektivan osećaj koji ništa ne košta, čini da se bolje osećate i esktremno nervira sve protivnike", bio je duhovit Tasovac. "Čini mi se nam je svima u ovom trenutku potrebno malo više optimizma, jer kao što vidite snovi se ostvaruju", istakao je on.

Ministar je ukazao i na to da ova turneja i ono što će uslediti posle nje, predstavlja novi pravac i model privatno-državnog partnerstva koji će predstavljati novu osnovu za uspeh naše kulture.

V.d. direktora Beogradske filharmonije Darko Krstić danas je najavio da Beogradska filharmonija u novembru ide i na evropsku turneju od deset dana i da će tada nastupiti u Nemačkoj i Ssvajcarskoj.

On je dodao da oni pokušavaju da se probiju na američkom tržištu, kao i da ne predstavljaju samo instituciju, već celu zemlju. Krstić je rekao i da će deo prihoda od ulaznica sa koncerata otići u Serbia Garden u Klivlendu za novu skulpture Nikole Tesle koja je nedavno ukradena.

Šef-dirigent Muhai Tang je izrazio čast što će predvoditi Beogradsku filharmoniju na ovoj turneji i naglasio da je ovo je poduhvat za koji se spremaju godinama.

"Sa ponosom kažem da smo dostigli vrhunac i ne plašimo se da se predstavimo kolegama iz sveta", istakao je on. Tang je najavio i da će pokušati sledeće godine da organizuje gostovanje Beogradske filharmonije u Kini.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi napomenuo je da je ova turneja prilika za Srbiju da pokaže svoje pravo lice i dodao da će "sa ponosom svojim sunarodnicima reći sve najbolje o ovoj zemlji".

On se podsetio svog dolaska u Srbiju i trenutka kada je prvi put sa suprugom video čoveka sa "ludom" frizurom, za koga se kasnije uspostavilo da je tada bio na čelu orkestra na svetskom nivou, a to je bio upravo Ivan Tasovac.

"Od tada redovno dolazimo da slušamo koncerte Beogradske filharmonije, a 'gospodin frizura' kako smo ga supruga i ja zvali pre nego što smo saznali njegovo ime, još tada je rekao da će Filharmoniju odvesti u SAD i evo, uradio je to", rekao je Kirbi.

U svom punom sastavu Beogradska filharmonija će pod Tangovom upravom najpre nastupiti u Simfonijskom centru u Čikagu, 6. oktobra, dan kasnije, 7. oktobra, u Severans Holu u Klivlendu, zatim 8. oktobra u Muzičkom centru Stratmor u blizini Vašingtona, dok je veliko finale zakazano za 9. oktobar, u njujorškom Karnegi Holu.

Na koncertima u Čikagu i Njujorku, sa Filharmonijom će nastupiti čuveni bariton Željko Lučić, a specijalnu dozvolu za nastup sa našim orkestrom dobio je od Metropoliten opere u kojoj godinama nastupa. Američka publika u Klivlendu i Vašingtonu, imaće priliku da se upozna sa "Ohridskom legendom" Stevana Hristića, jednim od najlepših dela srpske muzičke literature.

Beogradska filharmonija će u petak u Kolarcu premijerno izvesti deo repertoara kojim će se predstaviti u američkim dvoranama.
BETA/BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: