Plasido Domingo u Kombank areni 8. decembra

Jedan od najpoznatijih glasova sveta, španski tenor Plasido Domingo, nastupiće prvi put u Srbiji posle više od dve decenije, u Kombank areni, 8. decembra 2014. godine.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 25.09.2014.

11:19

Default images

Nazivaju ga kraljem opere, istinskim renesansnim čovekom muzike i najvećim operskim umetnikom savremenog doba, s razlogom! Maestro Plasido Domingo, višestruko talentovan umetnik, priznat ne samo kao pevač, već i kao dirigent, u svojoj višedecenijskoj impresivnoj karijeri ima 144 pevačke role, što predstavlja svojevrstan rekord bez konkurencije kroz čitavu istoriju opere!

Kao cenjen dirigent i direktor Opere Los Anđelesa, u opusu ima i preko 500 izvođenja pod njegovom dirigentskom palicom, kao i veliki broj albuma. Kao generalni direktor Opere Los Anđelesa predstavlja moćnu figuru među operskim upravnicima.

Napunio je sedamdeset tri godine u januaru 2014, ali njegov šarm, talenat i energija i dalje traju istim intenzitetom. Glas tople boje i izuzetne pokretljivosti savršeno se nadopunjuje s njegovom glumačkom nadarenošću i daje mu ono što sam Domingo smatra svojom najvećom prednošću, mogućnost da pruža zadovoljstvo ljudima širom sveta.

Skoro da ne postoji opersko delo u kome se nije oprobao! Za sva vremena ovekovečio je Alfreda iz “Travijate”, Artura iz “Lučije od Lamermura”, Don Hozea iz “Karmen” i mnoge druge operske likove.

Njegovih preko stotinu snimaka čitavih opera, kompilacija arija i dueta, kao i krosover diskova uključuju antologije kompletnih Verdijevih arija za tenor u izdanju kuće Deutsche Grammophon, kao i EMI-jeve albume vagnerijanskih rola koje nije izveo na pozornici - Zigfrida i u „Zigfridu“ i u „Sumraku bogova“, kao i Tristana u celovitom snimku „Tristana i Izolde“.

Njegov opsežan rad u studiju nagrađen je Gremijem čak jedanaest puta, a latinskim Gremijem dva puta, dok je Emi nagrade dobio za televizijsko ostvarenje „Omaž Sevilji“ i „Silver Gala“ program u Metu. Bio je ličnost godine Latinske snimateljske akademije 2010. godine. Domingo je snimio i više od 50 muzičkih spotova, pored četiri operska filma: „Karmen“, „Travijata“, „Otelo“ i „Toska“, „Rigoleto“ koji se snima u italijanskom gradu Mantui, gde je i smeštena radnja opere. Nastupio je kao dirigent na mnogo koncerata u Metropolitenu, Kraljevskoj operi u Kovent Gardenu, Bečkoj državnoj operi i Operi Los Anđelesa, između ostalih ansambala, kao i sa simfonijskim orkestrima Čikaga, Berlina, Montreala, Londona...

Sa svojim čuvenim kolegama, Karerasom i Pavarotijem, 1990. godine spontano je osnovao grupu Tri tenora i nastupajući, svaki put sa ogromnim uspehom širom sveta, definitivno srušio barijere klasičnog izvođenja arija i približio svet opere širokom auditorijumu.

Plasido Domingo umnogome pomaže mladim umetnicima i osnivač je i pokretač međunarodnih takmičenja pevača, kao i programa za mlade umetnike, ambasador je dobre volje Uneska. Takođe je i veliki humanitarni radnik.

Nosilac je brojnih priznanja, među kojima su odličja Gran Cruz de la Orden de Isabel la Catolica, Medalla de la Orden de las Artes y las Letras de Espana, kao i Premio Principe de Asturias de las Artes; u Meksiku, gde je odrastao, nosilac je odličja Aguila Azteca. Dobio je Predsedničku medalju slobode u SAD, a nosilac je titula komandanta Legije časti u Francuskoj, počasnog viteza Britanskog carstva, ali i počasnih odličja Italije, kao i počasnog doktorata za životnu predanost i doprinos muzici i umetnosti.

Do 2014. Domingo je tokom 53 godine karijere pevao vodeće uloge u više od 3700 izvođenja – od toga 700 samo u Metropolitenu! Međutim, nema znakova posustajanja – njegov preliminarni raspored od jula 2014. do juna 2015. uključuje 47 nastupa u sedam glavnih operskih rola, pet „Luisa Fernanda“, 13 na koncertima i četiri u ulozi dirigenta – sve to u 17 različitih gradova, u 13 zemalja, na četiri kontinenta! Takođe, ostaje nosilac višestrukih dužnosti kao generalni direktor Opere u Los Anđelesu i pokretačka sila „Operalije“.

"Njuzvilk" i druge publikacije Dominga adekvatno nazivaju „kraljem opere“, „istinskim renesansnim čovekom muzike“ i „najvećim operskim umetnikom savremenog doba“, a njegova uzrečica i moto je “Ako se odmaram, zarđaću” .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: