BGF vraća Teslu u Kulturne vrtove Klivlenda

Beogradska filharmonija će izdvojiti deo prihoda od koncerta u Severans holu, u Klivlendu, da bi pomogla izradu nove bronzane biste Nikole Tesle.

Kultura

Izvor: Izvor: BGF

Ponedeljak, 22.09.2014.

11:12

Default images

Iz Srpskog kulurnog vrta u Klivlendu, u državi Ohajo, krajem avgusta ukradena je bista Nikole Tesle. Da granitni pijedestal ne ostane lišen Teslinog lika, pomoći će Beogradska filhramonija koja 7. oktobra prvi put nastupa u Severans holu u Klivlendu, u okviru turneje u SAD–u. Filharmonija je ponudila Srpskom kulturnom vrtu deo svojih prihoda da bi se izradila nova bronzana bista, a od svake prodate karte vrtu će pokloniti 5 dolara.

„Ako napunimo dvoranu Severans hola, koja ima1.844 mesta, bićemo veoma blizu potrebnog iznosa“, izjavio je Aleks Mačaski, srpski počasni konzul iz Klivlenda i osnivač Srpskog vrta. Procenjen trošak za izradu i transport nove biste je između 4.000 do 5.000 dolara.

Beogradska filharmonija je još ranije obećala podršku kulturnom vrtu, koji ima u planu da se proširi dodavanjem novih statua srpskih heroja i koji uvek ima puno troškova za održavanje. Krađom Tesle prioriteti su se promenili. Bista Nikole Tesle je bila prvo umetničko delo postavljeno u vrtu, koji je otvoren u oktobru 2008. godine u okviru lanca vrtova koji slave kulturne grupe Klivlenda. Filharmonija se raduje punoj dvorani Severans hola kao i što će vratiti cenjenog stanara na njegovo mesto, u južnom delu parka Rokfeler.

Pod rukovodstvom šefa-dirigenta Muhaja Tanga, Beogradska filharmonija će nastupati u Klivledu nakon koncerta u Čikagu, kojim započinje prva turneja po SAD–u. Koncerti se nastavljaju u Vašingtonu, 8. oktobra i u njujorškom Karnegi holu, 9. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: