Restauriran celokupan opus Marije Kalas

Ceo opus grčke operske dive Marije Kalas remasterizovan je i treba da bude izdat 22. septembra, saopštila je danas izdavačka kuća Vorner Klasiks.

Kultura

Izvor: Beta

Četvrtak, 18.09.2014.

10:34

Default images

Ogromno izdanje od 69 CD-a rezultat je istraživanja koje je trajalo 18 meseci, tokom kojeg su pronađene originalne "master-trake" Marije Kalas, koja važi za jednog od najvećih soprana u istoriji opere.

Restauraciju je vodila ekipa od četiri stručnjaka iz čuvenog londonskog studija Ebi Roud, poznatog po snimanju albuma britanskog benda Beatlesa. Opus pevačice već je remasterizovan 80-ih i 90-ih godina, ali bez uvida u originalne takozvane master-trake.

"Povodi za restauraciju su napredna tehnika obrade zvuka i opasnost od gubitka nekih originalnih i sada veoma krhkih traka iz 50-ih godina", izjavio je šef ekipe Alen Remsi.

Prema njegovim rečima, napredna tehnologija je uspela da ukloni neke spoljašnje zvukove kao što je saobraćajna buka, kako bi se bolje čuo glas pevačice. Restauratori su naveli da su uspeli da pronađu sve originalne trake osim za "Medeju" iz 1957. godine jer je master-traka izgubljena.

U novom kompletu njenog opusa, nalaze 26 integralnih opera i 13 operskih pesama. Prva pesma je snimljena 1949. godine u Torinu i poslednje su snimljene 1969. godine kada je već u upotrebi bio gramofon.

Korpulentni Vagnerov sopran na početku karijere, Marija Kalas je držala veoma stroge dijete kako bi postala vitka operska diva u izvođenju Belinijeve Norme ili Donicetijeve Lučije, sa svojim moćnim glasom koji je dobijao dramsku jačinu u ključnim trenucima.

Marija Kalas je najviše igrala u "Normi" Vičenca Belinija koju je izvela 89 puta između 1948. do 1969. godine. S "Normom" je Marija Kalas debitovala u Londonu, Njujorku i Parizu. Njeno poslednje opersko pevanje bilo je u legendarnoj režiji "Norme" Franka Zefirelija u Parizu od 1964. do 1965. godine.

Njen snažan glas je tada postigao vrhunsku i neuporedivu prefinjenost, ali je Mariji Kalas od 1959. godine umetnički život prešao u drugi plan kada je krenula u mondenski život s grčkim milijarderom Aristotelom Onazisom.

Posle raskida s Onazisom, koji se 1968. godine oženio s Džeki Kenedi, Marija Kalas se vraća svojoj karijeri s nizom koncerata s dugogodišnjim kolegom Đuzepeom di Stefanom. Međutim, nijedna ploča nije snimljena u to vreme.

"Ono što mi je bilo uzbudljivo tokom rada je promena njenog glasa tokom 20 godina, od 1949. do 1969. godine. I na kraju, kada je Marija Kalas imala stvarne probleme s glasom, i dalje je postojala predivna muzikalnost. Svaka decenija njenog rada je prosto čarobna", rekao je Ramsi.

Marija Kalas, rođena kao Marija Ana Sofija Sesilija Kalogeropulos, rođena je u Njujorku u porodici grčkih emigranta.

Umrla je 1977. godine u 53. godini, pretpostavlja se od srčanog udara, u svom stanu u Parizu. Operska diva se ubraja među značajne reformatore opere, kao što su Rihard Vagner i Arturo Toskanini.

Kultura druge polovine 20. veka neminovno se povezuje s njenim imenom. Početkom 50-ih godina, pojavom postmodernizma, opera 19. veka postala je estetski anahronizam.

Marija Kalas vratila je opersku umetnost na vrhunski nivo. Koristila je svoj glas kao glavno izražajno sredstvo. Bila je univerzalni pevač, s dijapazonom od klasičnih ozbiljnih opera do poznih Verdijevih opera i Vagnerovih drama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: