Nova koncertna sezona BGF: Optimizam kao dijagnoza

Novu koncertnu sezonu, pod nazivom „Optimizam kao dijagnoza“ Beogradska filharmonija otvara sa rezidencijalnim dirigentom Vladimirom Kulenovićem, u petak 19. septembra (Kolarac, 20h).

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 16.09.2014.

13:49

Default images

U susret prvoj turneji orkestra u SAD-u, biće izvedena neka od najznačajnih ostvarenja američke muzike XX veka. Na otvaranju sezone, publika će imati priliku da čuje neobična dela savremenih američkih kompozitora Koriljana, Rauza i Adamsa, kojima se pridružuje i ostvarenje iz „američkog perioda“ Vuka Kulenovića, profesora kompozicije na Berkli koledžu u Bostonu. Danas već klasici američke muzike - Ajvz, Bernštajn i Geršvin, zaokružiće ovu nesvakidašnju šetnju kroz istoriju američke umetničke muzike, kao uvod u raspoloženje pred utrneju.

U oktobru 2014. godine, talase svog optimizma Filharmonija širi preko Atlantika - u Čikagu, Klivlendu, Vašingtonu i Njujorku, svirajući u dvoranama gde su nastupala najpoznatija imena svetske scene. Neka od njih biće gosti Filharmonije u toku nove koncertne sezone, kao što su Vadim Rjepin, Emanuel Paji, Zoltan Kočiš, Midori, Nelson Freire i Eliso Virsaladze.
Da je Filharmonija optimizmom zarazila svoju publiku govori i to što je od preko 20000 raspoloživih ulaznica u prodaji još samo tri! Dobra vest za one koji nisu našli mesto u redovnoj sezoni je novi ciklus kamerne muzike „Optimizam na kašičicu“, koji je u prodaji. Ovaj ciklus predstavlja Filharmoničare okupljene u različitim ansamblima, koji će na pet koncerata publici darivati dozu optimizma.

Nove koncertne tematike u sezoni 14/15 odnose se na ciklus „Rat i mir“ posvećen stogodišnjici Velikog rata i „Iz šefove kuhinje“ čiji je „domaćin“ šef-dirigent Muhaj Tang. „Klasični ciklus“ je i dalje u modi, a nastavlja se uz note inspirisane literaturom iz ciklusa Bez teksta, dok „Bizarrte” ponovo iznenađuje nesvakidašnjim delima i neobičnim talentima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: