Definitely Maybe: Ono što niste znali

Ovog avgusta navršilo se tačno 20 godina od objavljivanja albuma “Definitely Maybe” grupe Oasis, koji je na mnogo načina oživeo i obeležio britansku muzičku scenu pred sam kraj XX veka.

Kultura

Izvor: Izvor: B92, Daily Telegraf

Subota, 30.08.2014.

18:19

Default images

Kada je objavljen 29. avgusta 1994. godine, “Definitely Maybe” postao je najbrže prodavani debitantski album u Velikoj Britaniji. Samo u prvoj nedelji po objavljivanju prodato je 86.000 primeraka. Rekord su 2006. godine oborili momci iz benda Arctic Monkeys debi albumom “Whatever People Say I Am, That's What I'm Not”, a potom su veće prodaje svojim prvencima zabeležile Liona Luis i Suzan Bojl.

Omot albuma sadrži nekoliko zanimljivih detalja od kojih neki i danas deluju prilično zagonetno. Primera radi, velika fotografija Barta Bakaraka prikazuje jednog od muzičkih heroja Noela Galagera, međutim, ono što posebno privlači pažnju je njeno mesto na celoj fotografiji. Naime, na sličnom mestu Pink FLoyd je stavio omot albuma sa muzikom iz filma “Gigi” na omotu svog albuma “Ummagumma” (1969). Bio je to mali Neoleov omaž progresivnim rokerima, pre nego filmu Vinsenta Minelija. Na omotu albuma takođe se nalazi i fotografija Džordža Besta, legende fudbalskog kluba Mančester Junajted. Na taj način gitarista Pol Arturs (Bonehead) hteo je da stavi obožavaocima do znanja da nisus vi članovi benda navijači Mančester Sitija. S druge strane, ni braća Galager nisu htela da se predaju bez borbe, pa se na omotu našla fotografija, i to nešto veća, još jednog čuvenog fudbalera, Rodnija Marša, koji je za Mančester Siti igrao 116 puta i postigao više od 30 golova.

Osim toga, možda niste primetili, ali na televizoru koji se vidi na omotu albuma emituje se scvena iz filma “Dobar, loš, zao”. Kultni vestern Klinta Istvuda jedan je od omiljenih filmova Noela Galagera. Noel je tekst za pesmu “Live Forever”, treći singl sa albuma i njihov prvi “top 10” hit, napisao kao odgovor na grandž muziku koja je pregazila početak devedesetih. Smatrao ju je suviše depresivnom, a jednom prilikom potkačio je i Kurta Kobejna, vođu Nirvane.

“Činilo mi se kao da je to neki momak koji je imao sve, i bio je nesrećan zbog toga”, izjavio je Noel jednom prilikom dodajući kako oni nisu imali mnogo toga, ali su se i dalje svakog jutra budili zadovoljni. Otuda i stih: “Maybe I just want to fly, I want to live I don't want to die.” Peti singl sa albuma trebalo je da bude pesma “Slide Away”, ali se Noel tome oštro protivio tvrdeći da nije realno da se sa albuma prvenca izdvoji čak pet singlova.

Inače, ta pesma je prva njihova na kojoj se čuje gitara koju je Džoni Mar (The Smiths) poklonio Noelu. Naravno, nije to bila nikakva obična gitara, već Gibson Les Paul iz 1960, koju je Mar kupio od Pita Taunsenda (The Who).

“Nisam mogao da mu poklonim nešto neprovereno ili jeftino”, kazao je Mar. Svojevremeno su kružile glasine da ta gitara ima magične moći, ne samo zbog toga što je sa njom Mar snimio najveće hitove The Smithsa, već je i Noel priču podgrejao izjavom: “Kada sam dobio gitaru, kunem vam se, ‘Slide Away’ se sama napisala.”

Ipak, nije to bila baš svemoćna gitara. Zapravo, tokom invazije fanova na binu, na koncertu u Njukaslu 1994, gitara je bila slomljena na pola.

Zanimljivo je i to da basista benda Pol Makgvigan zapravno nije svirao bas gitaru na albumu “Definitely Maybe”. Nakon nekoliko razočaravajućih studijskih snimanja, Noel je sam snimio skoro sve deonice koje je Makgvigan prvobitno odsvirao. Koka-kola je tužila Oasis tvrdeći da je drugi singl sa albuma, pesma “Shakermaker” previše slična hitu “I’d Like To Teach The World To Sing (In Perfect Harmony)” benda New Seekers, koju je velika korporacija koristila u svojoj reklami iz 1971. godine. Sud je presudio u korist Koka-kole i članovi benda morali su zajedno da isplate pola miliona dolara na račun odštete.

Tekst za pesmu “Married with Children” inspirisan je Noelovom devojkom iz tog vremena, izvesnom Luis Džons. Ona je, navodno, jednog dana, dok je bila umorna od Galagerovog konstantnog maltretiranja gitare, izgovorila sad već poznati stih: “Your music's shite, it keeps me up all night.” Noel je kasnije dodao da su ga za pesmu inspirisali i Al Bandi i njegova supruga Pegi, glavni junaci sitkoma “Bračne vode” (Married... with Children).

“Gledao sam njih dvoje u seriji i video sam nas dvoje. Pomislio sam - to smo mi, to je to”, izjavio je on. “To je još jedna pesma sa kojom svako može da se poveže, jer ako živite sa devojkom ili sa cimerom, uvek postoje male stvari koje kod njih mrzite, i pesma je upravo o tim malim stvarima.”

Noel Galager napustio je bend tokom turneje na kojoj je promovisan album “Definitely Maybe”, tvrdeći da je za sve kriv incident na bini kada ga je Lijam, udario dairama po glavi. Bio je to prvi od brojnih odlazaka i dolazaka u bend.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: