Bluzeri iz Orleansa na turneji "Blues for the Balkans"

U znak podrške ugroženima u poplavama koje su nedavno pogodile region, bluz dvojac iz Luizijane koji čine Luk Vinslou-King i Ester Rouz održaće koncerte Zagrebu, Banja Luci, Sarajevu, Beogradu i Novom Sadu od 27. jula do 2. avgusta.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 26.07.2014.

12:10

Default images

Osim dobrog zvuka, Luk i Ester će građanima Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine preneti poruku podrške američkog naroda, naročito žitelja Nju Orleansa koji su pre devet godina proživeli katastrofu izazvanu uraganom „Katrina“.

U tom cilju, oni će pored svirki u glavnim gradovima regiona posetiti i Doboj, Maglaj i Obrenovac kako bi razgovarali sa meštanima i uvideli razmere štete koju su pretrpeli ovi gradovi.

Njih će na turneji pratiti ekipa dokumentarista kako bi zabeležila svirke i sve usputne dogodovštine. Namera je da se od tog video zapisa napravi dokumentarni film od čijeg će prikazivanja biti prikupljana sredstva za pomoć ugroženima.
Foto: Promo
U skladu sa humaniranim karakterom turneje sva sredstva koja budu prikupljena tokom nastupa biće donirana u dobrotvorne svrhe, uključujući akciju podrške gradu Svilajnac koju sprovodi fond B92.

Bluz tandem će u Zagrebu svirati u nedelju, 27. jula na Meštrovićevom trgu; Sarajevo je domaćin dan kasnije u kafe-baru „Opera“; koncert u Beogradu je zakazan za četvrtak 31. jul u Letnjem Bitef Art Caffe-u na Kalemegdanu u 21h. Veliko finale održaće se 1. avgusta u Novom Sadu u „Firchie Think Thank“ studiju.

Ideja za „Blies for the Balkans“ turneju je nastala tako što je Luk preko Fejsbuka saznao od svog prijatelja iz Vašingtona Jugoslava Kapetanovića saznao za ciklon „Tamara“.
Foto: Promo
Shvativši da je američka javnost neobaveštena o balkanskim poplavama, ubrzo potom su organizovali četiri svirke na istočnoj obali SAD kako bi hitno prikupili sredstva za pomoć i pokrenuli online kampanju za prikupljanje sredstava za turneju.

Luk je rođen u Kadilaku, Mičigen, a od 2001. godine živi i stvara u Nju Orleansu. Sarađivao je sa mnogim poštovanim muzičarima, uključujući: Džon Buta, “Washboard” Čez Larija, i Paul Sančeza.

U društvu svoje životne partnerke Ester Rouz i basiste Kasadi Holdena, nastupao je na festivalima, džez klubovima, barovima, pozorištima i arenama širom SAD i Evrope.
Foto: Promo
Prepoznatljiv je po svom glatkom gitarskom radu i interesovanju prema predratnom bluzu i tradicionalnom džezu.

Njegov opus uglavnom se sastoji od mikseva električne muzike sa delta-bluz muzikom, klasičnim kompozicijama, regtajmom i rok&rolom.

Pored toga ovladao je gospel i džez standardima Džon Buta, bottleneck gitariste i majstora Roberta Lutija (nekadašnjeg člana grupe The Washboard Chaz Blues Trio) kao i tradicionalnim džez ritmovima sa The Loose Marbles Jazz Band-om.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: