Nikola Konte: Od kuhinje do džez klubova

Italijanski muzičar Nikola Konte otvorio je 24. jula prvi beogradski Musicology festival, nastupajući sa svojim bendom na teniskim terenima na Kalemegdanu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 25.07.2014.

09:09

Default images

Suprotno stereotipima koji povezuju Italijane i kuhinju, Nikola Konte nas je dočekao sa negativnim odgovorom kada smo ga upitali gde pronalazi inspiraciju – u nekim drugim zalogajima umetnosti ili pak u kuvanju, izlascima...

„Ne, kuvanje nikako“, odmah odgovara ovaj italijanski muzičar. „Hrana je važna za mene, ali sam veoma probirljiv. Ne jedem meseo, sireve, ne jedem mnogo stvari. Ali hrana veoma utiče na mene, u smisli da tražim prirodne stvari i sastojke. U muzici je isto tako. Tražim prirodne ritmove, koji su na osnovnom ljudskom nivou.“

Šta proizilazi iz te njegove potrage mogla je da proveri i beogradska publika, jer je Konte sa svojim bendom po treći put nastupio u Beogradu, otvorivši 24. jula prvi Musicology festival na tensikim terenima Kalemegdanu. Njegov najnoviji album „Free Souls“ objavljen je pre mesec dana pa je domaća publika imala priliku da premijerno čuje nove pesme.

Podsećajući ga na komentar kritike da je novim pesmama duboko zagazio u vode u kojima se mešaju svest i duhovnost, Konte samouvereno odgovara: „Mislim da je osoba koja je napisala to zaista u pravu. To je istovremeno potraga za našim dubinama ali i veoma jaka spiritualna vibracija. To je pogled na ono što sam radio prethodnih nekoliko godina.“ Domaća publika sa oduševljenjem je prihvatila Konteove nove pesme, naviknuta da kvalitetne note koje poklanja ovaj muzičar. Ovo je već njegov treći „poklon“ Beogradu kada je sviranje sa bendom u pitanju, naglašava on, iako je kao di-džej više puta posećivao naš grad. Zbog toga nimalo ne čudi što inspiraciju češće pronalazi u klubovima, nego u kuhinji.

„Idem u džez klubove. Uživam da idem u klubove kad god mogu“, priča Konte. „Zapravo, uživam kada ima nešto muzički interesantno. Ja sam vrsta osobe koja bira mesto na koje će ići ne zato što je popularno ili puno ljudi, već zato što se tamo dešava nešto interesantno, neki di-džej ili bend, ili prijatelji koji sviraju.“

S obzirom na to da će do kraja Musicology festivala binu zauzeti i kao di-džej, jasno je da se za njega i u Beogradu „dešava nešto interesantno“. Možda će deo te atmosfere biti upleten i u njegov novi album, koji već priprema, iako je „Free Souls“ objavio na proleće. Očigledno je da inspiracija u slučaju Nikole Kontea nije problem. A koja to muzika, konačno saznajemo, njega inspiriše...

„Slušam mnogo muzike iz Etiopije, Severne Afrike, mnogo spiritualnog džeza, soula“, kratko odgovara dodajući da će novi album ponovo govoriti o temama koje je obrađivao i na prethodnim izdanjima. „Biće to nešto što će ponovo govoriti o ljubavi, jedinstvu. O ljudima.“ Prvo veče Musicology festivala na teniskim terenima Kalemegdana otvorio je nastup domaćeg benda MaraQYa, koji je premijerno odsvirao novi singl „Stay Down“, kao i ostale pesme sa novog albuma. Nikola Konte je potom nastupio sa bendom predvođenim raskošnim vokalom Marvina Parksa, koga zovu i novi Gregori Porter.

Žurka se potom nastavila u letnjem klubu BitefArtCafe uz di-džej set Željka Kerleta, koji je publiku zadržao u klubu do ranih jutarnjih časova.

Drugi dan festivala donosi nastup još jednog velikog imena italijanske muzičke scene Maria Biondia, dok će u subotu nastupiti Kezaja Džons, da bi švedska muzička mašina Dirty Loops zatvorila prvo izdanje festivala.

Karte se mogu kupiti na svim prodajnim mestima eventima po ceni od 1500 dinara za parter i 2000 dinara za VIP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: