Note u jednom smeru - od Zemuna do Holivuda

Kako je od srednje škole u Zemunu stigla do rada u Los Anđelesu, u timu kompozitora nominovanog za prestižne Emi nagrade, za portal B92 govori mlada srpska kompozitorka Matea Prljević.

Kultura

Izvor: Priredio: Mladen Savkoviæ

Petak, 18.07.2014.

22:02

Default images

Kada su prošle sedmice objavljene nominacije za najprestižnije američke televizijske nagrade Emi, neustrašivoj seriji “Igra prestola” sa 19 nominacija za petama je bila serija “Fargo”, sa svega jednom nominacijom manje. Ovo hvaljeno televizijsko ostvarenje nastalo je na osnovu kultnog istoimenog filma braće Koen. Reč je o jednoj od serija koje su obeležile proteklu sezonu u SAD, što se primećuje i po broju Emi nominacija.

Iako serija još uvek nije pronašla (bar ne legalan) put do domaće publike, pažnje vredna je i nominacija koju je serija dobila u kategoriji originalne muzike za mini-seriju, telvizijski film ili special. Nju je zaslužio Džef Ruso za svoj učinak u epizodi “The Crocodile’s Dilemma”, a deo njegovog tima je mlada srpska kompozitorka Matea Prljević iz Beograda, koja trenutno živi i radi u Los Anđelesu.

Matea je završila srednju muzičku školu “Kosta Manojlović” u Zemunu (odsek za produkciju zvuka i klasičnu gitaru). Profesionalno usavršavanje nastavila je na prestižnom Berkliju (Berklee College of Music) u Bostonu, na odseku za komponovanje muzike za film i televiziju i dirigovanje.

Po završetku studija odlazi u Los Anđeles, centar filmske i televizijske industrije, gde nastavlja da uči i gradi karijeru, dobija najpre praksu a zatim i prve profesionalne angažmane. Pre nego što je počela da radi sa Džefom Rusoom, talentovana kompozitorka je bila na praksi u kompaniji “Remote Control Production” poznatog kompozitora Hansa Zimera (Glarijator, Kralj Lavova, Mračni Vitez), a zatim u kompaniji “MICDI Productions” (Očajne domaćice, Criminal Minds...). Kao kompozitorka radila je na kratkom filmu “Ears of Cherry” u režiji Helen Điang, koji je prikazivan na brojnim svetskim festivalima.

Matea trenutno radi kao muzički editor na nagrađivanoj video igrici “Thralledo”, a u pauzi između radnih obaveza, preskačući vremenske zone, našla je vremena da odgovori i na nekoliko pitanja za posetioce sajta B92.

B92: Šta je bilo teže - upisati studije na Berkliju ili ostati i raditi u SAD?

Matea Prljević: Upisivanje na Berkli je bilo lakše. O upisu na Berkli sam razmišljala već od drugog razreda srednje škole, pa sam i tada počela da se spremam. Zbog sistemetičnih priprema za audiciju, upis mi nije bio stresan.

Sa druge strane traženje posla posle škole je već malo teže i stresnije. Mislim da je većina mladih ljudi posle završetka fakulteta prošla kroz taj period kada traže posao, a stvari se ne odvijaju onako kako su očekivali. Težak je momenat kada shvatiš da i pored velikog rada i učenja na fakultetu, poslodavci traže iskustvo i očekuju da sve već znaš i umeš. Naravno iz tog začaranog kruga sam uspela da izađem tako što sam radila nekoliko praksi i stekla to iskustvo koje mi je omogućilo da dobijem posao i radim u studiju za kompozitora. Danas se suočavam sa novim izazovom, a to je vreme koje mi je potrebno da uradim sve projekte koje trenutno imam - dan traje samo dvadeset četiri sata.
Koje su, iz tvog iskustva, najveće prednosti rada u SAD, a koje su najveće mane?

Prva prednost rada u SAD-u u mojoj struci jeste to da filmska industrija postoji i da je ona velika. Pogotovo ovde, u Los Anđelesu, teško je naći nekoga ko ne radi za filmsku produkciju ili nema kontakte u istoj. Samim tim na svakom koraku mogu da upoznam nove ljude iz industrije sa kojima mogu da sarađujem ili koji me mogu uposliti na njihovim projektima.

Najveća mana su veoma kratki rokovi za završetak projekata, koji nas teraju da često radimo i po 16 sati dnevno, 7 dana nedeljno. Ponekad je iscrpljujuce jer, iako se bavimo umetnošću i nečim što volimo, stres i presija da isporučimo projekte u veoma kratkim rokovima i naravno da zadovoljimo sve klijente, čini naš posao napornim. Kako je došlo do saradnje sa Džefom Rusoom?

Za Džefa sam prvo počela da radim praksu jer sam želela da radim za kompozitora i naučim više o TV industriji i načinu rada na TV serijama. Ubrzo potom me je zaposlio kao svog asistenta.

S obzirom na to da serijski program u SAD doživljava procvat poslednjih godina, kako se tebi čini situacija na tom polju? Koja je serija tvoj favorit za ovogodišnju dodelu Emi nagrada?

Da, danas imamo mnogo visokobudžetnih i kvalitetnih serija u SAD-u. Verujem da će se ovaj trend nastaviti i da će se sve više ulagati u serijske programe. Ovde pored TV serija postoje i serije koje su prikazivane samo na internetu, a jedan od najuspešnijih internet strimera Netfliks ima najpopularnije originalne serije kao sto su "Kuća od karata” (House of Cards) i "Narandžasta je nova crna” (Orange Is The New Black) ,koje su, takođe, nominovane za Emi nagrdu.

Naravno, pored mog favorite, serije "Fargo", u kategoriji serija favoriti su mi "Igra prestola" i "Kuća od karata" u kategoriji drama, i "Narandžasta je nova crna" u kategoriji komedija.

Radila si muziku za igrane i dokumentarne forme, čak i za video igre? Šta ti predstavlja najveći izazov od tih žanrova i zbog čega?

Svi ovi projekti su izazov, jer uvek želim da uradim nešto novo i drugačije. Pisanje muzike za igrane i dokumentarne filmove je nešto što mi je bliže i u čemu se vešto snalazim. Za video igricu sam se našla u drugačijoj ulozi, ulozi editora zvuka, pa bih zato izdvojila ovaj projekat kao meni veći izazov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: