Preminuo slavni bluzer Džoni Vinter

Američki bluz gitarista DŽoni Vinter preminuo je u Cirihu u 71. godini, saopštila je njegova porodica.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 17.07.2014.

15:55

Default images

Vinter (Johnny Winter) je umro u hotelskoj sobi u Cirihu, a tačan uzrok smrti nije poznat iako je poznato da je muzičar poslednih godina bio veoma krhkog zdravlja i nastupao je sedeći na stolici.

Virtuoz gitare iz Teksasa Vinter je postao čuven bluz-rok albumima "Johnny Winter", "Second Winter" i "The Progrešive Blues Experiment" - sva tri iz 1969. godine kada je i učestvovao na festivalu "ljubavi i mira" Vudstoku (Woodstock), u SAD.

Početkom 1970-ih Vinter je uspeo da se izvuče iz heroinske zavisnosti i snimio album "Still Alive and Well" (1973), a potom je, kao producent, ostvario san da radi sa svojim idolom - bluz gitaristom Madijem Votersom (Muddy Waters) za albume "Hard Again" (1977), "I'm Ready" (1978) i "King Bee" (1980).

Džoni Vinter je dva puta nastupao u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: