Ovacije u Evropi za orkestar bez granica

No Borders Orchestra, ansambl koji okuplja najbolje profesionalne muzičare sa prostora bivše Jugoslavije, završio je ovog juna prvi deo velike Evropske turneje.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 14.06.2014.

14:11

Default images

NBO u kamernom sastavu sa svojim umetničkim direktorom i dirigentom Premilom Petrovićem ostvario je ogroman uspeh u Evropi izvodeći novu produkciju opere "Magbet" (Verdi/Cassola) u režiji rediteljske zvezde Breta Bejlija i sa sjajnim pevačima iz Južne Afrike. Produkciju potpisuje Third World Bun Fight iz Kejptauna.

Nastupi na vodećim Evropskim festivalima sa tri predstave na Kunstenfestivaldesarts u Briselu, dve na Operadagen u Roterdamu, četiri na Wiener Festwochen i dve na festivalu Theater Formen u Braunšvajgu, praćeni su dugotrajnim ovacijama publike i izvanrednim kritikama.
Radnja ove postkolonijalne operske produkcije, sa iskljucivo crnim pevačima, o žudnji za vlašću, pohlepi, mržnji, zločinu i osveti je smeštena u savremeni Kongo. Pevači iz postaparthejd zemlje zajedno sa muzičarima iz postratne zone u Evropi govore o konfliktu u Kongu u kome je, samo u poslednjih dvadeset godina, ubijeno preko pet miliona ljudi.

U radu na ovoj produkciji, dirigent Premil Petrovic je sa rediteljem Brett Baileyem proveo izvesno vreme u Kongu prošle godine.

"NBO ovim projektom nastavlja svoju umetničku i društvenu misiju. Tematizujući kolonijalizam, postkolonijalizam i rasizam u Africi, NBO prevazilazi granice eks Jugoslavije. NBO ovom produkcijom, priču o konfliktima i potrebi prevazilaženja granica medju ljudima i nacijama u našem regionu, postavlja na univerzalni nivo. Sa umetničke strane, tematizovali smo ulogu orkestra u operi i ukinuli granicu koja uobičajeno deli muzičare od pevača: u ovoj predstavi orkestar je na sceni zajedno sa pevačima. I ne samo to, na probama, orkestar je sa pevačima meditirao i radio energetske vežbe što je rezultiralo jednom krajnje neuobičajenom i intenzivnom povezanošću muzičara i pevača, kao i sasvim novim i maksimalno angažovanim načinom muziciranja." izjavio je Premil Petrović.
Interesovanje za ovu predstavu je ogromno i karte su rasprodate mesecima unapred. Ekstremno jako emotivno izvodjenje celog ansambla izazvalo je suze i oduševljenje Evropske publike i dugotrajne ovacije.

Bečki ORF, Kurir, Standard izveštavaju o oduševljenju koje je NBO izazvao kod publike i govore o ovoj proudukciji kao najboljoj na ovogodišnjem Wiener Festwochen. Naglašavaju neshvatljivo jaku snagu i izraz ansambla kao i angažovanost muzičara.

U nastavku turneje u drugoj polovini ove godine, NBO nastupa sa četiri predstave u Londonskom Barbicanu, šest predstava na Pariskom Festival d'automne, kao i u Lisabonu, Geroni, Tuluzu, Strazburu, Tarbu i Dueu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: