"Prijatelji Šabanu" po peti put na Nišvilu

Nišville jazz festival će ove godine po peti put organizovati besplatan program „Prijatelji Šabanu“ – 13. avgusta na River stage-u, u amfiteatru na keju (kod spomenika Šabanu Bajramoviću).

Kultura

Izvor: Izvor: Nisville

Ponedeljak, 09.06.2014.

18:55

Default images

Ovaj program, posvećen kralju romske muzike, po tradiciji se održava kao uvertira u Nišville koji ove godine traje od 14. do 17. avgusta.

Direktor festivala Ivan Blagojević izražava žaljenje što program neće trajati bar dva dana, kako je to bilo tokom prve dve godine, ali da je to sada „nemoguća misija“ zbog totalnog izostanka podrške kako državnih institucija, tako i nevladinog sektora i fondacija koje podržavaju integraciju Roma u društvene tokove. To znači da će ovaj svojevrsni mini festival tolerancije morati da bude sveden na samo jedan dan. Blagojević naglašava da je dobrim delom zahvaljući ovom programu, amfiteatar na keju kod Šabanovog spomenika postao omiljeno mesto okupljanja mladih, koji već i svojim prisustvom onemogućavaju vandalske ispade usmerene na spomenik, kakvi su se događali ranijih godina.

- Po svemu sudeći , kaže Blagojević, i ove godine ćemo iz istog razloga morati da trajanje programa u amfitetaru na keju pored Šabanovog spomenika ograničimo na samo jedan dan, odnosno na sredu 13. avgust, mada već sada imamo veliki broj odličnih sastava koji žele da svojim nastupima odaju počast velikom Šabanu. Za sada je izvesno da će 13. avgusta nastupiti sastav Romaneno koji predvodi fantastični slepi romski pevač i harmonikaš Neno Ilijev, kojeg smatraju jednim od najboljih sledbenika Šabana Bajramovića, a koji promoviše svoj novi album „Taj Mahala“ napravljen kao fuzija sa najboljim bugarskim džezerima. Specijalno za taj album njegova produkcijska kuća je kupila pravo da Roma Neno obradi dve Šabanove kompozicije, a aranžmane je uradio poznati trubač Miša Josifov. Pomeuti program, sastav Romaneno je već izveo u Holandiji, Belgiji i Nemačkoj. Tu je i kubanski sastav sa bazom u Holandiji „Estudiantina ensemble“, rumunski world music sastav „Zuralia Orchestra“, i po tradiciji, „Šaban Bajramović tribute band“. Svi oni će u svojim programima imati i obavezni deo – obrade nekih pesama Šabana Bajramovića. Na listi čekanja je još desetak grupa, tako da praktično imamo program ne za dva, već i za tri dana – ali ako se u međuvremenu nešto drastično ne dogodi – publika, koju u ovom prostoru više ne čine samo Nišlije, moći će da vidi tek četiri benda tokom jedne večeri i to u mnogo skromnijim tehničkim uslovima, pre svega kada je reč o veličini i izgledu scene, zaključuje Ivan Blagojević.

Inače, Nišville jazz festival je decembra 2008. godine, nekoliko meseci posle smrti Šabana Bajramovića, zajedno sa Ministarstvom kulture Srbije, u beogradskom Sava Centru organizovao veliki memorijalni koncert pod nazivom „Prijatelji Šabanu“ na kojem su nastupili eminentni sastavi sa celog Balkana. Takođe, upravo je Nišville jazz festival pokrenuo inicijativu, dao inicijalna sredstva i pozvao potencijalne sponzore – prijatelje i nekadašnje saradnike Šabana Bajramovića da finansijski pomognu izradu spomenika Šabanu Bajramoviću – jedinstvenog te vrste u ovom delu Evrope kada je reč o romskim umetnicima, tako da Šabanova bista, rad vajara Vlade Ašanina, ne predstavlja samo počast velikom umetniku već je i svojevrstan spomenik toleranciji i razumevanju!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: