Odloženi događaji, i kultura pomaže

Zbog vanredne situacije u kojoj se Srbija trenutno nalazi odložena je manifestacija Noć muzeja, zakazana za 17. maj, kao i brojni kulturni događaji, a ustanove kulture odlučile su da na svoj način pomognu ugroženima.

Kultura

Izvor: Izvor: B92

Petak, 16.05.2014.

19:26

Default images

Manifestacija Noć muzeja, koja je po 11. put trebalo da se održi 17. maja širom Srbije, odlaže se do daljeg. Novi datum kada će muzeji i institucije kulture širom zemlje otvoriti svoja vrata i prikazati sve na čemu se do sada vredno radilo biće naknadno saopšten, kada se stabilizuje i situacija u zemlji.

Noć muzeja poziva sve posetioce u Beogradu i Novom Sadu, da se pridruže akciji pomoći građanima u nevolji. U subotu, 17. maja, određeni muzeji u Beogradu i Novom Sadu će biti otvoreni, kako bi svi zajedno pomogli građanima u nevolji.

Ministarstvo kulture i informisanja apeluje na publiku, umetnike, kulturne poslenike da danas od 13 časova u Narodnom muzeju u Beogradu pomognu donošenjem ovih najneophodnijih namirnica, odakle će one dalje biti distribuirane ka ugroženim građanima. Narodni muzej u Beogradu (sa Galerijom fresaka i Muzejom Vuka i Dositeja), Prirodnjački muzej, Jevrejski istorijski muzej i Centralni institut za konzervaciju, 17. i 18. maja otvoriće besplatno vrata za posetioce, koje su pozvali da dobrovolјnim prilozima pomognu zaštitu i očuvanje kulturne baštine koja je ugrožena obilnim padavinama proteklih dana.

Dobrovoljne priloge, kako je saopšteno, biće moguće ostaviti na vidno obeleženim mestima u Narodnom muzeju u Beogradu, Galeriji fresaka, Muzeju Vuka i Dositeja, Prirodnjačkom muzeju, Jevrejskom istorijskom muzeju i Centralnom institutu za konzervaciju.

-- Pročitajte i Poziv na pomoć: Exit, Noć muzeja, Cineplexx --
Foto: Tanjug / Oksana Toskiæ
Glumci i autori predstave "Rođendan gospodina Nušića" uplatiće prihod od večerašnjeg izvođenja te predstave na ime pomoći postradalima u poplavama, saopštio je Zvezdara teatar.

"Želeći da pomognemo koliko možemo prihod od večerašnje predstave 'Rođendan gospodina Nušića' uplatićemo kao pomoć postradalima u ovoj nacionalnoj nesreći", navodi se u saopštenju glumaca i autora predstave koje je potpisao v.d. direktora Dušan Kovačević.

Paviljon Cvijeta Zuzorić na Kalemegdanu apelovao je takođe na sugrađane da pomognu nastradalim u poplavama tako što će u taj paviljon doneti hranu, vodu, odeću...

Svi koji žele da pomognu nastradalima pomoć u vidu garderobe, hrane, vode, sredstava za higijenu... mogu da donesu u Paviljon 17. i 18. maja od 11 do 23 sata.

Dom omladine Beograda takođe obaveštava javnost da zbog kritične situacije u Srbiji zbog poplava i vanrednog stanja koje je na snazi, odlaže programe planirane za ovaj vikend. Programi koji se odlažu ovog vikenda: koncert SevdahBABY live, planiran za 17. maj i koncert Demo masters 23, planiran za 18. maj, kao i izložbe Tao čin i Origami u Noći muzeja 17. maja. Iz DOB-a navode da će uskoro će obavestiti javnost i o humanitarnim akcijama koje planiraju da organizuju u narednim danima.

U centralnom holu Doma omladine Beograda (ulaz iz Dečanske), organizovan je prihvatni punkt za prikupljanje pomoći, koji radi svakog dana od 10 do 20 časova. Iz DOB-a naglašavaju da su trenutno najpotrebnija sredstva za higijenu i dezinfekciju, a možete doneti i toplu obuću i odeću, vodu, konzervisanu hranu, mleko u prahu, ćebad...

Narodno pozorište takođe obaveštava javnost da se otkazuju sve predstave i manifestacije predviđene repertoarom za subotu, 17. maj i nedelju,18. maj. Nacionalni teatar stavlja nadležnima na raspolaganje sve svoje postojeće ljudske, tehničke i materijalne resurse, kako bi se dao doprinos spasavanju stanovnika i imovine ugrožene poplavnim talasima.

U cilju što bržeg oporavka i saniranja posledica štete, Narodno pozorište će izdvojiti sredstva iz prihoda od predstava i uplatiti ih na račun namenjen postradalima širom Srbije.

I Pozorište na Terazijama je odlučilo da otkaže premijerno i reprizno izvođenje mjuzikla "Viktor i Viktorija", prvobitno zakazano za 17. i 18. maj. Pozorište će, navodi se u saopštenju, u cilju što bržeg saniranja posledica štete od poplava izdvojiti sredstva iz prihoda od predstava i uplatiti ih na račun namenjen postradalima širom zemlje. O novom datumu premijere publika će biti obaveštena naknadno.
Foto: Tanjug / Oksana Toskiæ
Bitef teatar uključio se u akciju pomoći građanima i pozvao sve posetioce da donesu pomoć u vidu obuće, odeće, ćebadi, posteljine, konzervirane hrane, flaširane vode, hrane za bebe i pelena za bebe i stara lica.

Pozorište Atelje 212 pozvalo je svoju publiku i sugrađane da pomognu ugroženom stanovništvu u vreme rada blagajne (od 10 do 13 sati i od 18 do 21 sat) donesu odeću, ćebad, posteljinu, konzerviranu hranu, stvari za bebe i higijenu.

Jugoslovensko dramsko pozorište želelo je da prihodom od izvedenih predstava tokom vikenda pomogne ugroženima na poplavljenim područjima. Međutim, zbog apela da se električna energija u Beogradu štedi u što većoj meri da ne bi došlo da isključenja, JDP neće igrati predstave u subotu 17. i nedelju 18. maja.

Prihod od predstava igranih 16. maja, kao i od narednih predstava koje će se igrati na scenama tog pozorišta biće, kako je i planirano, uplaćen za pomoć poplavljenim područjima. Kupljene karte se mogu vratiti ili zameniti na biletarnici Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Radno vreme blagajne je radnim danima i subotom od 10 do 15h i od 17 do početka predstave i nedeljom od 19h do početka predstave.

Takođe, kombi Jugoslovenskog dramskog pozorišta će u nedelju 18. maja od 10 do 14h, biti na raspolaganju svima u širem centru Beograda koji žele da pomognu ugroženima u poplavama a nisu u mogućnosti da ono što su im namenili odnesu u neki od centara za prikupljanje pomoći. Svi zainteresovani svoje podatke, ime prezime, adresu i kontakt telefon mogu poslati putem poruke prema Fejsbuk i Tviter nalozima JDP-a (https://www.facebook.com/Jugoslovenskodramskopozoriste i @JDPBgd) ili se mogu javiti na broj telefona 3061 900 koji radi 24h.

Pomoć možete doneti i u Jugoslovensko dramsko pozorište u nedelju 18. maja od 10 do 14h i u ponedeljak 19. maja o d 10 do 14h.

Ni Beogradska filharmonija nije otkazala svoj završni koncert iz ciklusa "Na visokim potpeticama", koji je održan 16. maja na Kolarcu, već je njihova fondacija izdvojila 100 000 dinara, kao pomoć ugroženima. Dirigentkinja Žizel Ben-Dor odrekla se celokupnog prihoda od prodaje njenih diskova, a na akciju su bili pozvani i pretplatnici Filharmonije koji su donirali priloge nakon koncerta.

Bar Idiott (Dalmatinska 13) u ponedeljak, 19. maja od 17h do 23h pravi humanitarni dan/veče za Svratiste za decu, Beograd i za decu koja su poslednjih dana dodatno ugrožena zbog kiše i poplava. Sav prihod od prodatih piće ide njima.

I na svim događajima Startit Festa, koji je otvoren 16. maja, od juče se prikuplja pomoć za ugrožene u poplavama širom Srbije. Noćni, muzički program je otkazan, dok će svi ostali događaji biti održani prema najavljenom rasporedu.

Organizatori Startit Festa pozivaju sve posetioce da do 19. maja u 19h u Mikser hausu donose hranu, vodu, odeću i obuću za sve građane naše zemlje ugrožene u poplavama. Organizatori će sve vreme biti u kontaktu sa Kriznim štabom kako bi saznali šta je najpotrebnije, a sva prikupljena pomoć biće predata Sektoru za vanredne situacije.
Foto: Tanjug / Oksana Toskiæ
Zbog vanredne situacije i zatvorenih puteva širom zemlje, domaći kantautor Vlado Georgiev odlučio je da odloži solistički koncert koji je trebalo da održi 16. maja u Kombank areni.

"Molim sve koji su kupili karte za moj koncert za razumevanje kao i podršku ugroženim područjima. Novi datum biće zakazan čim se situacija u zemlji stabilizuje i svi ćemo zajedno pjevati za pomoć ugroženom stanovništvu, a organizovaću i dodatni koncert čiji će kompletan prilog biti namijenjen upravo najugroženijima. Hvala na razumijevanju", poručio je Georgiev.

Sve ulaznice kupljene za ovaj koncert, važiće i za novi datum, bez ikakve zamene. Iz Kombank arene poručuju da će blagovremeno obavestiti publiku o novim detaljima.

Iz istih razloga članovi Bjesova nisu u mogućnosti da bezbedno stignu u Beograd, pa se koncert koji je 16. maja trebalo da održe u okviru Vračar Rocksa sa pančevačkim sastavom By-Pass u Centru za kulturu “Božidarac” odlaže za subotu, 24. maj u 20h.

Kupljene ulaznice će važiti i 24. maja, a svi koji neće biti u mogućnosti da dođu na koncert Bjesova sledeće subote, moći će da dobiju povraćaj novca od ponedeljka, 19. maja, u Felix Shopu (TC Sremska, I sprat).

Zbog vanrednog stanja i situacije u zemlji otkazuje se koncert Afro-Cuban All Stars, koji je zakazan za subotu, 17. maj, u Sava centru u Beogradu. Ulaznice za ovaj koncert možete refundirati na prodajnom mestu gde su kupljene, od utorka, 20. maja.

Prikupljanje pomoći i u muzejima širom Srbije

Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ
Novosađani će svoj doprinos za pomoć ugroženim stanovnicima Srbije moći da ostave od 10 do 18 sati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (Dunavska 37), Studiju M (RTV RNS, Ignjata Pavlasa 3), Turističkoj organizaciji grada Novog Sada (Jevrejska 10), Američkom kutku (Petra Drapšina 3), kako bi Crveni krst grada Novog Sada ovu pomoć preuzeo.

Narodni muzej u Kraljevu se priključio humanitarnoj akciji Noći muzeja pa tako svi zainteresovani koji su planirali da posete ovaj muzej u Noći muzeja, pozvani su da danas između 18 i 22 sata donesu pomoć za postradale a muzej će distribuirati pomoć najugroženijima.Adresa Narodnog muzeja u Kraljevu je Trg Svetog Save 2.

Kulturni centar Požega, Kancelarija za mlade Požega i Noć muzeja pozivaju sve građane u Požegi da se pridruže akciji pomoći građanima u nevolji. Večeras, 17. maja 2014. godine od 18 do 21 sat Gradska galerija Požega će biti otvorena, kako bismo svi zajedno prikupljali pomoć za građane u nevolji.Prikupljena pomoć biće distribuirana svim ugroženim građanima na teritoriji Opštine Požega i u Srbiji u ugroženim područjima, u saradnji sa Crvenim krstom Požega i Crvenim krstom Užice.

Radnici Narodnog muzeja Toplice se pridružuju akciji prikupljanja pomoći ugroženima od poplave. Tokom noći, radnici će dežurati od 18-22 sata u zgradi Muzeja i u Galeriji „Boža Ilić“ sa zadatkom da prikupljaju humanitarnu pomoć.

Noć muzeja poziva sve posetioce u Kragujevcu, da se pridruže akciji pomoći građanima u nevolji. Danas, u subotu, 17. maja, određene programske lokacije u Kragujevcu će biti otvorene, kako bismo svi zajedno pomogli građanima u nevolji. Potencijalna pomoć je naznačena iza naziva lokacije - Dom omladine (sredstva za higijenu), Galerija „Art“ (prilog u novcu), Galerija „Rima“ (prilog u novcu), Gimnazija (obe vrste pomoći).

Akciji pomoći pridružio se i Gradski muzeju u Somboru gde svi koji žele mogu da pomognu tako što će pomoć doneti od 18-21. Adresa muzeja je Trg republike broj 4. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: