Demijan Džurado u Beogradu 8. juna

Jedan od najcenjenijih američkih rokenrol autora srednje generacije Demijan Džurado svoj prvi koncert u Beogradu održaće u nedelju 8. juna u Kulturnom centru REX od 20h.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 13.05.2014.

09:43

Default images

“Moj život je potpuno razdvojen od moje umetnosti, a pod tim hoću da kažem da ne razmišljam o karijeri. Ne razmišljam o svojoj umetnosti, osim kada sam na bini ili sa gitarom u ruci. Možda je to dobro, možda nije. Moguće da nije dobro. Ali ushićeno ću reći da sam obuzet stvarnošću.”

Demijan Džurado (Damien Jurado) je introvertni mistik, frenetični propovednik, zapitani voajer, introspektivni putopisac, surovi demistifikator… čovek otvoren za sve. Ili kako reče nedavno Father John Misty – “Damien is out of his goddamn mind.”

Oduvek je hteo da bude slikar. A nije bio ni svestan da će slike koje stvara rečima i melodijama postati njegova prava zaostavština. Kantautor je postao gotovo slučajno i samo je zahvaljujući reakcijama ljudi nastavio da se bavi muzikom. No, to nikako ne znači da je tu slučajnost uzeo zdravo za gotovo. On jednostavno smatra da je bogomdani talenat ‘dužan’ da deli sa drugima, kao ‘pismonoša’ u službi Najviše sile. Džuradovo odrastanje proteklo je u stalnom pokretu – česte selidbe zbog prirode roditeljskog posla razvile su kod njega osećaj nepripadanja (uprkos brojnoj porodici – ima 4 sestre i dva brata), ali i osećaj za detalj, za posmatranje drugih, što je kasnije postala osnova njegovog pristupa pisanju tekstova (otuda i česta geografija u njegovim pesmama).

Više od dve decenije Demijan Džurado hoda kroz guste šume ljudskih emocija, stanja, htenja i instikata. Kako sam kaže, njegove pesme (uglavnom) nisu o njemu. Dokumentovanje sopstvenih životnih situacija doživljava kao pomalo narcisoidnu (ali često nesvesnu) rabotu, sa kojom neretko kasnije ima neprijatna suočavanja. Soulsearching za njega znači promatranje života oko sebe. Čak i u snu. Njegovo stvaralaštvo do danas broji 11 dugosvirajućih albuma za dve prestižne diskografske kuće – Sub Pop i Secretly Canadian, kao i mnoštvo manjih i specijalizovanih izdanja. Prvi deo karijere obeležio je minimalistički, mračniji folk-rok pristup najbolje dočaran na albumu " Rehersals for Departure" (1999), sa eksperimentalnim ili električnim iskorakom na albumima "Ghost of David" (2000) i "I Break Chairs" (2001). Na raskrsnici između prvog i drugog dela karijere stoji njegov najličniji album "Caught In the Trees" (2008) inspirisan stvarnom životnom raskrsnicom na kojoj se našao posle razvoda.

2010. počeo je najkreativniji period njegovog stvaralaštva – saradnja sa ‘čarobnjakom’ Ričardom Sviftom na albumima "St Bartlett" (2010), "Maraqopa" (2012), "Brothers and Sisters of the Eternal Son" (2014). To nesvakidašnje prijateljstvo predstavlja ne samo vrhunac karijere Demijana Džurada, već otvara sasvim novu dimenziju u tumačenju pojmova ‘kantautorski’, ‘folk’ ili ‘psihodelično’. Aktuelno izdanje "Brothers and Sisters of the Eternal Son" je nastavak konceptualnog albuma "Maraqopa" (2012) o izmišljenom mestu u koje dolazi čovek koji je rešio da se distancira od društva i pronađe novi smisao svog postojanja. Duhovno buđenje glavnog junaka fantastično je dočarano muzičkim buđenjem samog autora koji će ovoga puta, slobodnije nego ikada pre, uključiti sve svoje muzičke uticaje i favorite da oslika atmosferu tog onozemaljskog mesta – od latino džeza, afrobita, gospela i daba, preko Sun Ra i Koltrejna, Beach Boysa, Reja Konifa, Gordona Lajtfuta, pa sve do King Crimson i Kraftwerk.

U društvu svojih jednako talentovanih i autentičnih savremenika – Vila Oldama, Bila Kalahana, Ričarda Baknera, Eliota Smita, Konora Obersta – Demijan Džurado je otišao najdalje napred. Duh je pušten iz boce i više nema straha od nepoznatog. Mogućnosti su nebrojene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: