Danas je ceo svet u ritmu džez muzike

"Džez ima moć da ljudi zaborave međusobne razlike i udruže se u tome da loše okolnosti pretvore u slobodu, prijateljstvo, nadu i dostojanstvo," rekao je jednom prilikom američki muzičar Kvinsi Džons.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 30.04.2014.

09:14

Default images

Ovo je i glavna misao vodilja Međunarodnog dana džeza kojim se danas širom sveta, pod pokroviteljstvom UNESKA, slave vrednosti ovog muzičkog načina života. Cilj je da se na taj dan okupi međunarodna zajednica kako bi se razbile predrasude o džezu, naučile nove generacije o kakvoj je muzici reč i da se naglasi značaj džeza u postizanju zajedništva, međukulturnog dijaloga i prevazilaženju svih razlika.

Međunarodni dan džeza širom sveta okuplja škole, umetnike, istoričare i džez entuzijaste kako bi se slavio džez i njegovi koreni, budućnost i uticaj, posebno na području shvatanja potrebe za međunarodnim dijalogom i razumevanjem, saradnjom, poštovanjem ljudskih prava i dostojanstva. To je vrhunac celomesečnih događanja u aprilu, kada se pažnja javnosti usmerava na džez i njegovo nasleđe.

Za ovogodišnje središte događanja je kao global host city izabran grad Osaka, poznat u istoriji i kako japanska meka za džez iz dvadesetih godina prošlog veka, koji i danas ima važnu ulogu na japanskoj džez sceni. Tamo će se tokom celog dana održavati edukativni programi, nastupi, okrugli stolovi, radionice svetski proslavljenih džez muzičara. Na večernjem 'All Star' koncertu u "Castle Parku" u Osaki, koji će se uživo prenositi na internetu, nastupiće Toshiko Akiyoshi, John Beasley, Kris Bowers, Dee Dee Bridgewater, Terri Lyne Carrington, Theo Croker, Sheila E., Pete Escovedo, Roberta Gambarini, Kenny Garrett, James Genus, Roy Hargrove, Lalah Hathaway, Terumasa Hino, Earl Klugh, Marcus Miller, T.S. Monk, Gregory Porter, Claudio Roditi, John Scofield, Wayne Shorter, Esperanza Spalding, Lew Tabackin, Steve Turre i mnogi drugi međunarodno priznati umetnici.

UNESKO je 30. april proglasio Međunarodnim danom džeza na inicijativu legendarnog američkog pijaniste Herbija Henkoka, koji je UNESKOV ambasador dobre volje.
I u Srbiji Međunarodni dan džeza biće prigodno obeležen. U Domu omladine Beograda nastupiće pop-džez pevačica i kompozitorka Lena Kovačević. Pred njen koncert, posetioci će moći da čuju kako popularne džez klasike izvode polaznici Džez odseka Muzičke škole "Stanković" sa pevačkim odsekom u prvom planu.

U Jazz bašti će biti organizovan celodnevni program koja uključuje dve džez svirke. Nastupiće ukrajinski muzičar koji živi i radi u Beogradu Maks Kočetov, zatim Boban Đorđević i Bojan Turkić koji će predstaviti svoje viđenje nekih džez standarda, dok su večernji sati rezervisani za koncert grupe Valentinas bend.

Na Trgu Republike u Beogradu, od 15-18h u programu će učestvovati džez odsek MŠ Stanković”, Beogradski diksilend orkestar, Luz Azul i Kvintet „Kenonbol”. Ove godine, na inicijativu Sekretarijata za kulturu grada Beograda, uz podrššku opšštine Stari grad, u saradnji sa manifestacijom „Dani Beograda” (Belef centar), Turističkom organizacijom Beograda, Komisijom za Unesko pri Ministarstvu inostranih poslova Republike Srbije i Domom omladine Beograda, biće upriličena svetkovina ovog značajnog datuma, prenosi Beoinfo.

U prostorijama Leila Records and Books (Kralja Petra 41) biće održana promocija 3cd box seta "Sastanak u studiju I, II & III". Producent izdanja Željko Kerleta će ovom prilikom imati svoj di-džej set na gramofonima, najavili su organizatori.

Nišvil će i ove godine biti organizator obeležavanja Svetskog dana džeza u šest gradova Srbije. Program kreće u 18 časova u Bujanovcu i Vladičinom Hanu, a sat vremena kasnije počinju Vranje i Bosilegrad, a Leskovac će startovati u 20h. Program u Nišu počeće u 18h na bini tržnog centra "Kalča" nastupom niškog sastava Moba i Olivera Katića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: