Novi album Borisa Kovača objavljen u Engleskoj

Dvehiljadečetrnaesta je godina novog izlaska Borisa Kovača na međunarodnu world-jazz muzičku scenu albumom “Eastern Moon Rising”, koji je nedavno objavila diskografska kuća World Music Network (Riverboat Edition) iz Londona.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 23.04.2014.

13:30

Default images

Godina u kojoj Kovač i njegovi saradnici obeležavaju desetogodišnjicu delovanja orkestra La Campanella, 13 godina nakon objavljivanja proslavljenog albuma The Last Balkan Tango sa kojim je Kovač započeo svoju “world music“ odiseju, godina je koja donosi ponovni izlazak ovog vojvodjanskog kompozitora i instrumentaliste na internacionalnu “world music” scenu - na velika vrata.

Diskografska kuća World Music Network prošle godine je dobila nagradu WOMEX-a, najprestižniju u ovom muzičkom žanru. Album se u martu i aprilu nalazio u prvih 10 najboljih na listi Evropske radio difuzije (EBU) World Music Charts Europe, panela 55 vodećih evropskih urednika “world music” radio programa. Kritičari internacionalno renomiranih muzičkih magazina ne štede reči pohvale za ovaj album.

Na taj način, nakon serije uspešnih projekata njegove kamerne muzike (publika u Srbiji je imala poslednjih godina prilike da pristvuje nizu koncerata njegovog New Ritual Ensemble), koja jeste primarna forma njegovog muzičkog izražavanja, Kovač se vraća i “world-jazz music” žanru, po kojem ga poznaje šira domaća i međunarodna publika. Na taj način Boris Kovač pokazuje da jedan savremeni umetnik može biti podjednako uspešan i u kontekstu tzv seriozno-elitne ali i komunikativne umetničke prakse, obzirom da stroge granice izmedju umetničkih formi i žanrova sve više nestaju, što i jeste jedna od najmarkantnijih odrednica postmodernog duha aktuelne epohe.

Boris Kovač i La Campanella će svojim nastupom otvoriti Mikser festival 3. juna. “…Kovač je jedan emotivni muzički autor koji stvara savršeno izbalansiranu muziku sa “puzajućim” melodijama. Iako je na izgled njegova muzika kliše, on je majstor originalnosti.
U tome kako je izmešao i pobrkao stilove njegova muzika postala je žanr za sebe. On se sa autentičnim darom ljulja i klati od nepravilnih ritmova, iznenadnih preokreta, plivajućih melodija do narativnih scena….”
Mattie Poels / Musicframes 12.03.2014.

“…Eastern Moon Rising se ismeva predstavom razbijanja i raspada, ali to ismevanje ima i drugi ugao gledanja, gledište buntovnog deteta koje neće u krevet. Taj kabaretski cinizam je razigran i delikatan, a ne fatalan i destruktivan. Za destrukcijom više nema potrebe jer kraj nas čeka bez obzira, skoro da smo i nestali, čak je i muzika odradila svoje...“
Deanne Sole / Pop Matters 24.02.2014.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: