Koncert Ane Ćurčin i Dukata u "Gradu" u petak

U petak 25. aprila u KC Grad od 21h, Ana Ćurčin i Dukat (Stray Dogg) obeležiće koncertom kraj svoje prve evropske turneje.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 23.04.2014.

09:45

Default images

"KC Grad je ponovo našao svoje mesto na koncertnoj mapi Evrope, ali ovog puta iz jednog jako zanimljivog i nama dragog razloga. Naime, u sklopu svoje prve zajedničke evropske turneje tokom koje su obišli Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Švajcarsku, Mađarsku i Rusiju, direktno u baštu KC Grad-a lebdeći na svojim melodijama i prelepim glasovima sleću Ana Ćurčin i Dukat Stray.

Dvojac koji je nosilac popularnosti talasa “americane” u Beogradu i šire u poslednjih godinu dana zaokuplja sve više pažnje domaće javnosti i sve šireg kruga publike. Ovo će biti jedinstvena prilika da čujemo ovo dvoje mladih kantautora, sasvim sigurno ispirisane ovim svojevrsnim road trip-om kroz evropske gradove."

Početak koncerta je u 21h, a cena ulaznice koja će moći da se nabavi u KC Grad je 400 RSD, na dan koncerta 500. Ana Ćurčin i Dukat Strajnić (frontman Stray Dogg-a), tokom aprila išli su na svoju prvu, zajedničku turneju. Na Akustičnoj turneji 2014 posetili su Zagreb, Rijeku, Krapinu, Umag, Rovereto, Milano, Cirih, Moskvu i za kraj sviraju u svom Beogradu.

Ana i Dukat nastupaju zajedno, sviraju pesme koje su već poznate u drugačijim aranžmanima, slažu glasove i instrumente i čine da svaki njihov nastup bude poseban. U protekle dve godine „osvojili“ su domaću i regionalnu scenu indie-muzike, nastupajući na istaknutim festivalima (EXIT, Arsenal Fest, Trench town, Mikser…), ali i na koncertima i akustičnim svirkama širom Srbije, Hrvatske, BiH...

Ovi mladi, talentovani i prelepi vokali već neko vreme unazad udružuju svoje snage, od Americana Night festivala u Domu omladine Beograda pa sve do brojnih nastupa u beogradskim klubovima - ono što je zajedničko svim njihovim svirkama jeste uvek brojna i egzaltirana publika. Pored autorskih pesama Ana i Dukat Stray često sviraju i pažljivo odabrane obrade koje izvode u minimalističkom akustičnom aranžmanu i u koje unose svoju senzibilnost i brižljivost i tako omogućavaju potpuno novi doživljaj poznatih pesama Neila Younga, Eltona Johna, Portishead, Elliota Smitha…

Stray Dogg je „projekat“ Dukata Straya koji je nastao snimanjem malog „kućnog“ demo EP-ja početkom 2011. Par meseci kasnije Stray Dogg se razvio u šestočlani bend, a debi album „Almost“ našao se na samom vrhu mnogih godišnjih top- lista. Koncertnu karijeru bend je počeo kao predgrupa imenima poput Chinawoman i Scout Niblett, a za svoj prvi veći solo koncert rasprodali su sve ulaznice u prestižnom beogradskom koncertnom prostoru. Ubrzo je došao i drugi album „Fire’s never wrong“, na kojem je gostovao američki kantautor Devendra Banhart na pesmi „Time“ i koji je sa bandcampa preuzet više od 10.000 puta. Usput je održao niz odličnih nastupa u regionu, a podrška je bio i na koncertima Dirty Beaches, Marka Eitzela, Darkwood Dabu i Obojenom programu.

Ana Ćurčin se pojavila na sceni pre tačno godinu dana i njena karijera razvija se po prilično istom scenariju. Dva sjajna singla “Cut Loose” i “I Can’t” kao i dirljivi i jedinstveni “live” nastupi doveli su Anu pod svetla reflektora za vrlo kratko vreme i učinili je jednim od najperspektivnijih imena domaće i regionalne kantautorske scene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: