Klasični "germanluci" BG filharmonije

Četvrti koncert Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije, u okviru ciklusa kamerne muzike Quartet +1, zakazan je za četvrtak, 24. april, u Sali Beogradske filharmonije (19h).

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 22.04.2014.

14:39

Default images

U skladu sa koncepcijom ciklusa, kvartet na svakom koncertu nastupa sa po jednim gostom, a u četvrtak njihov +1 je violista Branko Kabadaić.

Repertoar koji Gudački kvartet izvodi u okviru ovog ciklusa podeljen je po zemljama i školama, pa tako liči na dobro sastavljen jelovnik. Muzički meni predstojećeg koncerta bazira se na germanskim specijalitetima ranog Hajdna i kasnog Mocarta.

“Hajdnov Gudački kvartet br.1, koji zbog svog karaktera nosi podnaslov Lovački, predstavlja trijumf životnog optimizma, za razliku od Mocartovog kvinteta koga karakteriše neutešna, čista tuga. Naš kvartet nastoji da prezentuje što raznovrsniji program. Za ovaj koncert pripremili smo ‘germanluk’, odnosno pravi muzički gurmanluk”, objašnjava Aleksandar Latković, violončelista.

Gudački kvartet imaće „muzički susret“ sa violistom Brankom Kabadaićem. Veoma cenjeni violista i kamerni muzičar, Kabadaić je nastupao sa brojnim ansamblima i orkestrima kao što su Salcburški kamerni solisti, Kamerna akademija iz Nojsa na Rajni, Bamberški kamerni orkestar, itd.

Članovi Gudačkog kvarteta su muzičari Jelena Dragnić (prva violina), Vladan Lončar (druga violina), Boris Brezovac (viola) i Aleksandar Latković (violončelo). Posle individualnog obrazovanja i usavršavanja stečenih u Srbiji, Italiji, Francuskoj i Nemačkoj, odlučuju da kulturu zajedničkog muziciranja neguju u orkestru Beogradske filharmonije. Tako, 2011. godine osnivaju Gudački kvartet u okviru orkestra i uspevaju da energiju Filharmonije prenesu i van koncertnih sala glavnog grada.

Završni koncert Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije u okvru ciklusa kamerne muzike, zakazan je za 19. jun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: