Outkast i Manic Street Preachers na Szigetu

Outkast, Manic Street Preachers, The 1975, Madeon i R3hab samo su neki od danas najavljenih izvođača koji će nastupati na ovogodišnjem Sziget festivalu, koji se ove godine održava od 11. do 18. avgusta u Budimpešti.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.04.2014.

17:08

Default images

Oni će se pridružiti već jakom programu koji čine Queens of the Stone Age, The Prodigy, Macklemore, Imagine Dragons, Bastille, Skrillex, Placebo, Lily Allen i Kooks. Za zvanično otvaranje festivala zaduužen je Deadmau5, dok će Calvin Harris svojim nastupom zatvoriti Main Stage Sziget festivala.

“Pravljenje kvalitetnog internacionalnog programa je bio veliki izazov poslednjih par godina pošto početkom avgusta mnogi bendovi nastupaju van Evrope i ne mogu da prihvate naš poziv. Došli smo do rešenja da ove godine pomerimo Sziget za jednu nedelju kasnije i na taj način se ne sudaramo sa festivalima u SAD-u i Japanu. Taj potez se pokazao uspešnim, jer line-up je već sada odličan. Sa druge strane vredno radimo i na vizuelnom unapređenju festivala kako bi naši posetioci imali kompletan užitak”, rekao je Karolj Gerendai, glavni organizator Sziget festivala.

Konferencija za novinare otkrila mnoge promene u odnosu na prethodne godine. Jedna od najvažnijih je činjenica da je “Nulti” dan (12.08) imati program interesantan kao i regularni dani, jer pored Deadmau5 nastupiće još i Anti-Flag, Ska-P i Queens of the Stone Age. Pored toga, biće održava još jedan spektakularni party na glavnoj bini koji će zagrejati publiku za nedelju dana zabave. Sziget je osmišljen da funkcioniše kao zajednica, mesto na kom će se ljudi upoznavati i funkcionisati zajedno. Nova bina nazvana Campfire Stage je potpuno u tom duhu i pored toga pruža priliku amaterskim i profesionalnim muzičarima da se prijave na konkurs i ukoliko budu izabrani moći će da sviraju inspirativne akustične pesme oko logorske vatre. Na ovaj način Sziget želi da na poseban način oda počast festivalu Woodstock, ocu svih festivala koji ove godine obeležava 45 godina od održavanja. Sziget Community Garden je još jedno novo i sveže mesto na festivalu gde će posetioci moći da uđu u veliki svet gradskih vrtova.

I ove godine ćemo imati velike žurke na glavnoj bini poput koja uključuje tematske žurke poput Color Party, Flag Party, Balloon Party, Beach Ball Party i Bubble Party.

Predstavljena je i internacionalna igra nazvana Mission: Szitizen sa ciljem da inspiriše najposvećenije fanove Sziget festivala. Timovi koje čine dve, tri ili četiri osobe će se međusobno takmičiti u unapred smišljenim misijma koj će zahtevati da dokažu svoj talenate i motivaciju. Celo takmičenje je bazirano na online platformi gde će oni postavljati svoje uspehe i na taj način pokušaju da se domognu odličnih nagrada na festivalu. Osim festivala Woodstock, ove godine će se na Szigetu obeležiti 25 godina od pada Berlinskog zida. Saradnja sa Berlinskom umetničkom scenom donosi zid dugačak 100 metara – biće ukrašavan od strane umetnika, ali i posetilaca kako bi se podsetili na ovaj veliki čin slobode .

Sziget takođe donosi promene za ljubitelje elektronske muzike. Stara Arena je dostigla svoje limite, tako da su organizatori odlučili da premeste neke od većih imena na glavnu binu, a takođe A38 bina će ugostiti mnoge elektro umetnike, uključujući i nedavno potvrđene Madeon i R3hab. Osim toga, tu će biti još veći Colosseum, mesto koje je dizajnirano da postane centar zabave.

Još jedna od velikih promena je uvođenje World Village bine, ogromne bine na kojoj će biti predstavljeni čuveni World music umetnici. Na njoj će ujedno održavati Roma, Afro - Latin i Hungaricum programi. Ovo je mesto gde se tradicija susreće sa globalnim iskustvom i sada će ova bina moći da se takmiči sa ostalim velikim pozornicama Szigeta. World Village će imati šest nastupa dnevno, predstavljajući nove zvezde world muzike. Romski bendovi će takođe svirati na ovoj bini i nastaviće tradiciju sa nekadašnjeg Roma šatora dok će za kasni noćni program biti zaduženi poznati di džejevi. Tokom dana ovo “svetsko selo” će ugostiti afro-radionice, časove bubanjeva, tajlandsku masažu, capoeira i samba prezentacije, dok će u okviru Hungaricum programa biti predstavljena mađarska narodna kultura, uključujući i plesne radionice, zanatske prezentacije i još mnogo toga. Kompletan line-up World Village bine sadrži sledeće umetnike: Bassekou Kouyate & Ngoni Ba, Besh o droM, Canzoniere Grecanico Salentino, Depedro, DJ Click, DJ Gaetano Fabri, DJ Kosta Kostov, El Juntacadáveres, Fanfarai, Fanfara Transilvania, Gasmac Gilmore, Gipsy Burek Orkestar, Jupiter & Okwess International, Kobo Town, La Yegros, Napra, Oy Division, Parno Graszt, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Projekt Rakija, Rupa & the April Fishes, Romengo, Russkaja, Söndörgõ, Terakaft, The Sexican, Winston McAnuff & Fixi i Yasmine Hamdan.

Novi Europe Stage nastao je spajanjem dve bine Mambo i Holland meets Hungary i je savršeno mesto za upoznavanje mladih talenata koji su već popularni u svojim matičnim državama i sada žele da izađu na svetsku scenu. Veliki primat na ovoj bini će imati Berlinska muzička scena, ali će se na njoj naći bendovi iz Italije, Španije, Holandije i drugih zemalja “Starog kontinenta”. Na ovoj bini će -1 i “nultog” dana nastupiti pobednici takmičenja Youropen Talent festivala.

Ljubitelji bluza i irske muzike takođe će naći svoje favorite na jednoj pozornici, sa tematskim danima za oba žanra. Ovogodišnja Blues & Irish bina će biti postavljena u čast Andor Olaha, odličnog mađarskog bluz muzičara koji je nedavno preminuo. Još jedan od novih lokacija je Street of Universities. Za posetioce kojima se dopada Mađarska i mogu sebe da zamisle kako studiraju u ovoj državi to je mesto da provere opcije. Umetnički centar ovogodišnjeg festivala će sigurno biti Sziget Art zone. Organizatori su najavili konkurs za umetničke instalacije, uključujući i već poznate džinovske skulpture, kao i potragu za novim “kipom slobode” festivala .

Sziget ima veliku želju da da pomogne promociju grada u kom se održava. Prepoznatljiv način saradnje između grada i festivala je Sziget Eye panoramski točak, koji će stajati u centru Budimpešte tokom cele letnje sezone, a njegova replika će biti postavljena na ostrvo tokom trajanja festivala. I Budimpešta će se ponovo preseliti na Sziget sa svojim najboljim pabovima, muzejima, pa čak i operom, a posetioci će uz CityPass kartu moći da koriste javni prevoz, spa centre i dobiju druge brojne pogodnosti.

Cene po promotivnim cenama dostupne su do 30. aprila i mogu se pronaći na Eventim.rs, kao i na zvaničnom sajtu festivala. Za dodatne informacije možete pratitti i zvaničnu Facebook stranicu za Srbiju. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: