Spektakularan šou i 5 Gremija za Daft pank

Svoj veliki prošlogodišnji povratak na muzičku scenu sastav Daft pank krunisao je osvajanjem pet nagrada Gremi na svečanosti održanoj u Los Anđelesu. Zahvalili su na svoj način – ćutanjem i odličnim nastupom.

Kultura

Izvor: Piše: Mladen Savkoviæ, B92

Ponedeljak, 27.01.2014.

09:29

Default images

“U ime robota, prvo bih rekao hvala”, kazao je Farel Vilijams primajući prvu od nagrada osvojenih za pesmu “Get Lucky”. Pored njega na sceni nemo su stajali roboti u belom, članovi benda Daft pank, koje je pratio Najl Rodžers.

“Bilo je mnogo nominovanih i hvala akademiji”, nastavio je Vilijams. “Naravno, oni žele da zahvale svojim porodicama. Hvala i neverovatnom Najlu Rodžersu.”

I baš kao što je neverovatan Najl Rodžers, bilo je to neverovatno veče u Stejpls centru u Los Anđelesu. Dodela Gremi nagrada, verovatno najvažnijih muzičkih priznanja na svetu, događaj je koji se ne pamti samo zbog dobitnika i gubitnika, već pre svega po muzičkim nastupima koji redovno ispisuju nove stranice istorije popularne kulture.

Uzmimo za primer samo Daft pank. Kao da nije bilo dovoljno to što hit “Get Lucky” prvi put izvode uživo na jednoj manifestaciji ovog tipa, osim Vilijamsa i Rodžersa, sa njima je nastupio i legendarni Stivi Vonder. A da to ne bude jedino iznenađenje, francuske legende pobrinule su se tako što su u svoj hit utkale i hitove “Le Freak” i “Harder Better Stronger Faster”.
Beta/AP
Uprkos tome što su organizatori čuvali to kao jednu od najvećih tajni, informacija da dodelu nagrada otvaraju Bijonse i Džej Zi procurila je neposredno pre dodelu, i to u kratkim intervjuima sa muzičarima, koji nisu mogli da sakriju oduševljenje onim što su videli na probama. Procurila je dan ranije i informacija da se Madona vraća na dodelu Gremija, i da će sa dvojcem koji čine jedni od šampiona večeri, Maklemore i Rajan Luis, izvesti pesmu “Same Love”, posvećenu istopolnim ljubavima.

Ispostavilo se da su glasine bile tačne, jer je veče otvorila upravo Bijonse, praćena svojim suprugom i saradnikom Džej Zijem. Erotski nabijeno, maglom obavijeno izvođenje pesme “Drunk in Love” samo je potvrdilo njihov status najmoćnijeg para u muzičkoj industriji.

S druge strane i Madona je potvrdila svoj status "kraljice popa", deleći scenu sa kolegama-debitantima i mladom Meri Lambert u miksu pesmi “Same Love” i “Open Your Heart”. Njih je pred kraj ceremonije najavila Kvin Latifa, koja je potom usred pesme preuzela ulogu matičara i u Stejpls centru uz zvuke pomenutih pesama venčala 33 heteroseksualna i homoseksualna para.
Beta/AP
Autori pesme “Same Love”, Maklemor i Rajan Luis, koji su kući otišli sa četiri priznanja, posebno su zahvalili publici koja ih je dovela do velikog uspeha prošle godine. Preuzimajući nagradu za najbolje nove izvođače, prve rep izvođače koji su osvojili to priznanje još od Lorin Hil pre deceniju i po, oni su izneli još jednu važnu činjenice.

“Snimili smo ovaj album bez izdavačke kuće i zato cenimo vašu podršku još više”, kazao je Macklemore zahvaljujući na nagradi, podsećajući time da je uspeh u muzičkoj industriji moguć i bez podrške velikih izdavača. Tu priču tokom večeri potvrdila je i nagrađena Lordi, koja je svojim svedenim nastupom hita “Royals”, tog antipoda svim hiphoperskim raskalašnim klišeima, podigla publiku na noge i izazvala lavinu aplauza starijih kolega. Nasuprot tome, Keti Peri ni uz pomoć vatre i brojnih plesača nije uspela da prikrije ispraznost svog novog singla “Dark Horse”, koji se, doduše, ubrzano penje ka vrhu top lista.

Nagradu za doprinos popularnoj muzici dobili su članovi benda Bitls. Popularne liverpulske bube, Pol Makartni i Ringo Star bili su takođe zvezde večeri, nastupivši zajedno, nakon što je Ringo Star prethodno izveo sam pesmu “Photographs”. Makartni je osvojio i dve nagrade, za najbolji muzički film i rok pesmu godine “Cut Me Some Slack”. U toj kategoriji nadmašio je nominovane među kojima su bili i Roling stouns i Blek sabat, a da se nisu nadmetali i Mjuz i Geri Klark junior, neizbežan bi bio utisak da rok muzikom i dalje dominira stara garda.
Beta/AP
Još jedan muzički okršaj koji je izazvao oduševljenje publike bio je zajednički nastup benda Imagine Dragons sa Kendrikom Lamarom, uz čiji su energičan miks The Radioactive Maad Cities igrali svi, od Tejlor Svift preko Džej Zija do Stivena Tajlera.

Visoko iznad publike vinula se Pink u još jednom akrobatskom nastupu kojim ostavlja bez daha, baš kao kada je pre koju godinu izvodila pesmu “Glitter in the Air”. Viseći na trapeze i izvodeći neverovatnu cirkusko-umetničku tačku, pritom sve vreme pevajući uživo, ona je izvođenjem hita “Try” potvrdila da zaista zaslužuje posebnu kategoriju za sebe kada su nastupi u pitanju, dok je potom svoj glas pustila zajedno sa Nejtom Rusom u jednoj od balada koje su obeležile 2013. “Just Give Me a Reason”.

Za razliku od nje, Džon Ledžend odlučio se samo za klavir uz koji je otpevao dirljivu baladu “All of Me”, a sličan koncept nastupa izabrala je i Tejlor Svift izvodeći baladu “All Too Well” sa albuma “Red”, jednog od nominovanih za album godine.
Beta/AP
Ni ove godine nije izostalo odavanje počasti preminulim umetnicima, što u prevodu znači da je publika dobila još neku priliku da uživa u neobičnim saradnjama uživo. To se pre svega odnosi na nesvakidašnji nastup benda Metalika, koji je izvođenjem hita “One” zajedno sa pijanistom Lang Langom podsetio na legendarnog Lua Rida. Bili Džoel Armstrong je sa Mirandom Lambert izveo pesmu “When Will I Be Loved” u čast preminulog Fila Everlija iz dua Everli braders.

Iznenadio je i Robin Tik, koji je sa članovima legendarnog benda Čikago pokazao da se savršeno uklapa u njihov šmekerski soul-rok protkan duvačkim instrumentima. I bez Majli Sajrus i bez skandala, samo uz pomoć čikaških majstora, hit “Blurred Line” zvučao je besprekorno.

Kraj večeri, kao što nalaže nepisano pravilo ustanovljeno proteklih godina, ostavljen je za rokersko razvaljivanje scene. Ovoga puta svoje note, bes, ljubav i energiju za kraj su ukrstili bendovi Kvins of stoun ejdž i Najn inč nejls, uz pomoć Dejva Grola i Lindzija Bakingema. Celokupan spisak dobitnika u svih 65 kategorija (!) možete pronaći OVDE, a mi vam ovom prilikom izdvajamo neke od glavnih dobitnika večeri:

Album godine - Random Access Memories,Daft Punk
Snimak godine - Get Lucky, Daft Punk feat Pharrell Williams & Nile Rodgers
Pesma godine - Royals, Lorde
Najbolji kantri album - Same Trailer Different Park,Kacey Musgraves
Najbolji pop album - Unorthodox Jukebox,Bruno Mars
Najbolja rep-pop saradnja - Holy Grail, Jay Z ft Justin Timberlake
Najbolja rok pesma - Cut Me Some Slack, Sir Paul McCartney with Dave Grohl, Krist Novoselic and Pat Smear
Najbolja pop izvedba dua ili grupe - Get Lucky,Daft Punk feat Pharrell Williams & Nile Rodgers
Najbolji novi izvođač - Macklemore & Ryan Lewis
Najbolji rok album - Celebration Day, Led Zeppelin
Najbolji alternativni album - Modern Vampires Of The City, Vampire Weekend
Najbolji muzički film - Live Kisses, Sir Paul McCartney
Najbolji spot - Suit and Tie, Justin Timberlake
Najbolji R&B album - Girl On Fire, Alicia Keys
Najbolja R&B pesma - Pusher Love Girl, Justin Timberlake
Najbolji rep album - Macklemore & Ryan Lewis,The Heist
Najbolja rep pesma - Macklemore & Ryan Lewis, Thrift Shop
Najbolja rep izvedba - Macklemore & Ryan Lewis, Thrift Shop
Najbolji dens/elektronika album - Daft Punk, Random Access Memories

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: