LP Duo nastupa večeras u Njujorku

U sredu, 11. decembra u Njujorku, u sali "Greenwich House Music", održaće se koncert ansambla LP Duo, koji sačinjavaju beogradski pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlovic.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 11.12.2013.

16:35

Default images

Beogradski klavirski duo je stekao značajnu i zasluženu popularnost, zahvaljujući inventivnim programiranjem, muzičkom maštovitošću i tehničkoj svestranosti i sigurnošću.

Greenwich House Music u delu grada West Village je sjajno mesto za njihov koncert, pošto okuplja vernu publiku zainteresovanu za moderne i alternativne muzičke projekte. LP Duo u Njujorku završava turneju po SAD-u koja je započeta u Čikagu i Sinsinatiju. Na generalnoj probi za koncert, koja je održana u ponedeljak uveče, mladi pijanisti su izveli dva impresivna dela kompozitora iz Danske, Kim Helwega. Prvo delo, "Blue Edge, Sonata No.1" za dva klavira iz 1994-95 godine, je zasnovano na stilizovanim harmonijama bluza, koje se razvijaju kroz mnogobrojne tonalne boje na vrlo efektan način.

Takođe je impresivno da umetnici izvode ovo vrlo komplikovano delo bez korišćenja nota. Drugo delo Kim Helwega, kojim se koncert zatvara, je "Varijacije na temu La Fiesta Chick Corea-e", iz 1991 godine. Ovo delo tretira klavire ne samo kao lirske, vec i perkusione instrumente, i predstavlja savršen izbor za završetak koncerta.

Na koncertu će takođe biti izvedeno poznato delo John Adamsa, 'Hallelujah Junction' (1995), po kome je kompozitor dao naslov svojoj autobiografiji, zatim delo srpsko-američkog kompozitora Miloša Raičkovića, "Duet without You" (2011), koje na suptilan i nostalgičan način dočarava teme iz kompozicije za isti ansambl ‘Fantazija’ Franca Šuberta. Takođe izvode dela Antonia Correa-a iz Kolumbije (dva kratka stava, ‘Mr. McArthur’ i ‘Maquina III’), delo Ivana Božičevića iz 2010-13 ‘Spring Passes’, koje predstavlja nastavak tradicije minimalizma, i delo američkog kompozitora Marc Mellits-a, "Postcards of Dreadlock.

Umetnički rad ansambla LP Duo može se pratiti putem njihovih mnogobrojnih koncerata, gostovanja i snimaka. Sledeći značajan nastup u Beogradu je sa Beogradskom Filharmonijom, 6. juna 2014, u sali Kolarčeve zadužbine. Više podataka može se naći na www.lpduo.com.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: