Beastie Boys: Ovo je kršenje autorskih prava!

Bend Beastia Boys je optužio tvorce viralnog video spota za dečje igračke da je bez njihove saglasnosti iskoristio delove njihovog hita "Girls" za albuma "Licensed to Ill" iz 1987. godine.

Kultura

Izvor: Izvor: Rolling Stone

Nedelja, 24.11.2013.

17:43

Default images

Viralni video spot kompanije GoldieBlox za igračke otvoreno parodira pesmu grupe "Girls", a od kada je postavljen na internet 17. novembra imao je više od 7 miliona pregleda.

Tvorci reklame su originalne uvredljive stihove o devojkama zamenili afirmativnim o tome kako žene ne treba da budu ničije sluge i sa ciljem da ohrabre devojčice da se okrenu nauci, obrazovanju i tehničkim naukama u kojima su mnoge žene itekako uspešne kao i muškarci.

Originalni stihovi pesme su "Girls - to do the dishes/Girls - to clean up my room/Girls - to do the laundry/Girls - and in the bathroom/Girls, that's all I really want is girls", ali ih u prepravljenoj verzij nema već su zamenjeni stihovima "Girls to build the spaceship/Girls to code the new app/Girls to grow up knowing/That they can engineer that/Girls/That's all we really need is Girls."

Od kada se ovaj video pojavio na internetu preostali članovi benda su zapretili kompaniji tužbom za kršenje autorskih prava, jer smatraju da takva upotreba autorskog dela nije dozvoljena, ali je od kompanije Goldiebox vrlo brzo stigao i odgovor.

"Naša kompanija je napravila ovaj video spot sa određenom namerom kao parodiju na pesmu grupe i sa ciljem da razbije rodne stereotipe i ohrabri devojke da se uključe u aktivnosti koje su primerene njihovom intelektu, poput nauke, tehnologije matematike i informacionih tehnologija. Naš video spot je postao vrlo gledan na internetu i prepoznat je od javnosti kao parodija i kritika pesme benda i to je sve", piše u sapštenju proizvođača igračaka.

U međuvremenu Ad-Rock i Mike D iz grupe Beastie Boys su potpisali ugovor o objavljivanju memora do 2015. godine. Treći član benda Adam 'MCA' Yauch preminuo je od raka 4 maja 2012. godine u 47. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: