Balkanski džezeri u pohodu na Njujork

Nekoliko balkanski džezera trenutno se nadmeće sa kolegama muzičarima iz celog sveta u trci za glavnu nagradu prvog internacionalnog onlajn džez takmičenja "Made in New York".

Kultura

Izvor: B92

Subota, 05.10.2013.

12:44

Default images

"Made in New York" je prvo međunarodno onlajn džez takmičenje koje ima za cilj da okupi neke od najvećih džez talenata iz svih krajeva sveta i omogući im da, bez obzira na geografsku udaljenost od Njujorka, pokažu i dokažu svoj talenat pred vrhunskim američkim muzičarima. Prijave su još uvek u toku i traju do 15. oktobra.

Organizatori, džez umetnici iz Njujorka i poklonici džeza, odlučili su da realizuju svoj originalan koncept, koristeći moć interneta da prevaziđu sve geografske barijere. Džez izvođači i autori predstavljaju se na zvaničnom sajtu takmičenja muzičkim videom u jednoj od sedam kategorija: solo instrumental, solo vocal, small band, big band, composer, arrangement i digital.

Od početka januara, "Made In NewYork" džez takmičenje beleži više od 12.000 registrovanih korisnika, kao i 250 registrovanih džez muzičara iz 35 zemalja sveta.
Učešće regionalnih muzičara na prvom svetskom online džez takmičenju je veoma uspešno. U ovom momentu, najveći broj glasova publike, između ostalih, imaju Vasil Hadžimanov bend (small band), Letećki Pekinezeri iz Makedonije (small band), Astrid feat. Matija Dedić (solo vocal) i Kljaković Eklektik Company iz Hrvatske (small band), Vladimir Maraš bend iz Crne Gore (small band), kao i studenti Muzičke škole Subotica (solo vocal). Slede Uglješa Novaković i Vladimir Kostadinović iz Srbije (solo instrumental) i ostali.

Glavni žiri čine tri legendarna američka džez muzičara, dobitnici Gremi nagrada: bubnjar Leni Vajt, saksofonista Džoi Lovano i trubač Rendi Breker. Oni će krajem novembra doneti odluku o pobedniku od osmoro finalista - sedam finalista će početkom novembra izabrati organizatori, dok će osmi odabrati publika svojim glasovima.

Pobednik takmičenja osvaja novčanu nagradu i plaćene troškove odlaska u Njujork, gde će na proleće 2014. nastupiti na istoimenom festivalu "Made In NewYork" u glavnom programu sa velikanima savremenog džeza.

Brojni korisnici društvenih mreža svojim glasovima pružaju podršku omiljenim muzičarima za odlazak u finale. Svi koji žele da učine isto, mogu da glasaju za svoje favorite na zvaničnom sajtu takmičenja "Made In NewYork".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: