Vagnerov "Lutalica" ponovo u Beogradu

Prvim koncertnim izvođenjem Vagnerove opere "Holanđanin lutalica" u Beogradu, u petak 4. oktobra (20h) U Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, Muhai Tang, započinje četvrtu sezonu na čelu orkestra Beogradske filharmonije.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 03.10.2013.

10:13

Default images

U godini kada čitav svet obeležava dva veka od rođenja Riharda Vagnera, Beogradska filharmonija će publici pružiti priliku da čuje izvođenje njegove opere "Holanđanin lutalica". Ova opera poslednji put u Beogradu izvođena je pre pola veka.

Beogradska filharmonija će prvi put u toku devedesetogodišnje istorije, integralno izvesti Vagnerovu operu "Holanđanin lutalica", u okviru Klasičnog ciklusa. Pridružujući se planetarnom obeležavanju dva veka od rođenja Riharda Vagnera, Filharmonija proslavlja muziku kompozitora koji je svojim muzičkim i filozofskim idejama promenio istoriju umetnosti.

Maestro Tang Vagnera ceni kao velikog majstora čije su ideje i principi još uvek avangardni, a sa njegovom se muzikom u potpunosti poistovećuje i doživljava je svojom.

"Osim velikog interesovanja za Vagnerovo stvaralaštvo, za njega me vezuje i dugogodišnje iskreno prijateljstvo sa njegovom unukom Fridlinde. Svakodnevno Vagnera pronalazim i u Cirihu, gde živim, često prepoznajem pejzaže i atmosferu iz njegovih dela", izjavio je Tang.
On ističe univerzalnost Vagnerove muzike i činjenicu da se njegove opere jednako uspešno izvode i koncertno, gde je uloga orkestra još intenzivnija.

Maestro Muhai Tang i naredne tri godine biće na čelu orkestra Beogradske filharmonije. On je prvi dirigent iz Kine koji se školovao na zapadu, a stekao je međunarodnu reputaciju kada ga je Herbert fon Karajan pozvao da diriguje pretplatnički ciklus koncerata Berlinske filharmonije 1983. godine.

Nakon tri decenije uspešne karijere, neumorno putuje sa kontinenta na kontinent u svojoj muzičkoj izgradnji mosta između zapadne i istočne muzičke tradicije.

Maestro će na koncertu u petak predvoditi renomiranu pevačku postavku iz Mađarske, Srbije i Nemačke, kao i hor Kodalj iz Debrecina. Uloge će tumačiti: sopran Silvija Ralik, mecosporan Iva Profaca, tenori Tomas Pifka i Ištvan Horvat, bariton Johanes Šverski i popularni bas Gabor Brec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: