Preminuo gitarista Jovan Jovičić

Čuveni gitarista, kompozitor, redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu u penziji dr Jovan Jovičić, preminuo je danas u Beogradu u 87.godini, saopštila je porodica.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.09.2013.

16:01

Default images

Utemeljivač klasične gitare u Srbiji, samouki gitarista iz vojvođanskog mesta Vrdnik, prvo je i nezaobilazno ime klasične gitare u Srbiji, kompozitor, izvođač, autor brojnih udžbenika za gitaru.

Jovan Jovičić je rođen 5. jula 1926. godine u Vrdniku gde je u detinjstvu sam učio gitaru, ozbiljno, studiozno i predano da bi 1947.godine osvojio zlatnu medalju na takmičenju u Moskvi u konkurenciji 3 400 mladih uglavnom akademskih muzičara

Nakon te pobede četiri godine se školovao kod Andreasa Segovije u Španiji na Muzičkoj akademiji Chigiana u Sieni a po povratku u Srbiju držao je brojne koncerte i istovremeno bio profesor fizike na beogradskom Elektrotehničkom fakultetu.

Dobitnik je nagrade na Međunarodnim konkursima za interpretaciju 1957. godine u Moskvi i kompoziciju 1958. godine u Rimu. Koncertnu aktivnost započeo je 1948. godine kao solista Radio Beograda i do 1961. godine održao je 145 solističkih koncerata, koji su se uživo prenosili iz studija.

Jovičić je održao više od dve hiljade koncerata širom Evrope i sveta, učestvovao na gitarističkim kongresima i objavljivao u muzičkim stručnim časopisima, držao nastavu klasične gitare pri domovima kulture i objavio udžbenik Škola za gitaru u 9 knjiga.

Istovremeno je diplomirao fiziku na Univerzitetu u Beogradu, gde je odbranio doktorsku disertaciju 1964. godine i imao zapaženu karijeru profesora na ETF-u u Beogradu.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, između ostalih 1962.godine dobio je Oktobarsku nagradu Beograda, 1979.godine Zlatnu značku Kulturno prosvetne zajednice Srbije.

Jovičić je 1982.godine dobio Povelju Zavoda za fiziku tehničkih fakulteta Univerziteta u Beogradu i Svečanu povelju Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, 1981.godine Orden rada sa crvenom zastavom za celokupnu naučnu, umetničku i društvenu aktivnost a 1983.godine Sedmojulsku nagradu SR Srbije za životno delo.

Vreme i mesto sahrane dr Jovana Jovičića biće naknadno saopšteni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: