Top 13: Najdirljivije obrade svih vremena

Upozorenje: Ukoliko ste suviše emotivni, depresivni, razdražljivi, tužni ili jednostavno nije vaš dan, razmislite da li želite da pogledate ovu listu. Ukoliko uz sve pomenuto imate i zrnce mazohizma, samo napred!

Kultura

Izvor: Izvor: B92, NME

Subota, 14.09.2013.

12:40

Default images

Ove sedmice navršilo se tačno deset godina od smrti legendarnog Džonija Keša. Jedan od njegovih najvećih hitova svakako je pesma "Hurt" koju je snimio nedugo pre smrti. Reč je o obradi pesme koju u originalu izvodi sastav Nine Inch Nails, i koja je više puta izglasana za jednu od najemotivnijih, ujedno i najdirljivijih obrada u istoriji popularne muzike.

Kako bi odao čast Kešu, NME je sastavio listu obrada koje su svojim novim ruhom stale rame uz rame sa originalima, a u nekoliko slučajeva i nadmašile originalnu verziju pesme. Naravno, sve se one izdvajaju po poplavi emocija koje je teško zaustaviti. I naravno, Kešova verzija pesme "Hurt" je van konkurencije. Elliott Smith – "Jealous Guy" (John Lennon)

Pesma sa Lenonovog albuma "Imagine" iz 1971. Godine obrađivana je više puta, ali je Smit uspeo da ogoli njene emocije i uz akustičnu izvedbu dodatno pojača ljubavnu bol. Jeff Buckley – "Hallelujah" (Leonard Cohen)

Koenova verzija je priča za sebe. Baklijeva verzija je priča za sebe. Koen je navodno napisao osamdeset verzija pesme ne bi li dobio jednu kojom je zadovoljan. Bakli je pustio svoj falseto satkan od emocija. Da li je obrada u ovom slučaju bolja od originala bez sumnje je jedna od večitih debata među muzičkim sladokuscima. Ryan Adams – "Wonderwall" (Oasis)

Jedan od najvećih britanskih hitova u potpunosti je izgubio svoj britanski šmek kada ga se dohvatio Rajan Adams. Noel Galager je svojevremen izjavio da nikada nije bio fan ove pesme, sve dok nije čuo Adamsovu verziju. Nirvana – "In The Pines"

Pesma, poznata i kao "Black Girl" i "Where Did You Sleep Last Night" koja korene vuče još od 19. veka obrađivana je toliko puta od strane najrazličitijih muzičara. Uzmite samo Džoan Baez i Kid Kudija kao primer. Ipak, Nirvanina verzija koju smo čuli tokom legendarnog MTV Unplugged koncerta 1994. godine izvukla je maksimum iz pesme. Vrištanje poslednjeg stiha od strane Kobejna mnoge je ostavilo bez teksta. Bat For Lashes – "I'm On Fire" (Bruce Springsteen)

Jedan od onih hitova Brusa Springstina koji ste sigurno čuli u desetine različitih verzija. Bat For Lashes uspevaju da razmontiraju pesmu i od njenih delova sastave dugački krik pun čežnje. Elbow – "Teardrop" (Massive Attack)

Obrada ove pesme sigurno je bila opasan korak. Međutim, rizik se u ovom slučaju isplatio. Pre svega zbog dodate melodijske linije koja prati čuveni gitarski rif, violončela koje je našlo svoje mesto kao i mekog glasa Gaja Garvija ispunjenog bolom. Radiohead – "Nobody Does It Better" (Carly Simon)

"Ovo je 'najseksi' pesma ikada napisana", izjavio je Tom Jork 2005. godine. U pitanju je hit Karli Sajmon koji je snimljen kao Bondova pesma za film "Špijun koji me je voleo". U izvedbi benda Radiohead nije ostalo mnogo "onog bondovskog", ali je emocija ostalo na pretek. Galaxie 500 – "Listen, The Snow Is Falling" (Yoko Ono, John Lennon)

Lenon i Ono promovisali su ovu pesmu na izdanju "Wedding Album", ali ju je alternativni rok trio iz Masačusetsa pročitao na sasvim drugačiji način. James Blake – "A Limit To Your Love" (Feist)

Pesma kojom se Blejk proslavio jeste obrada, ali da li ste vi čuli njega kako peva stihove: "There's a limit to your love / Like a waterfall in slow motion / Like a map with no ocean / There's a limit to your love..." Cat Power – "Blue" (Joni Mitchell)

Nekoliko albuma obrada snimila je ova Amerikanka pod imenom Cat Power (The Covers Record, Jukebox). Posebno mesto u toj zbirci pesama zauzima ova obrada klasika Džoni Mičel koja savršeno dočarava "jutro posle". Bob Dylan – "The Moonshiner"

Njegove pesme obrađuju mnogi, ali ni on nije "nevin". Dilan je dobar deo karijere izgradio igrajući se sa tradicionalnom folk muzikom, a u tom opusu svoje posebno mesto zauzima i ova pesma snimljena za jedan od nejgovih "Bootleg Series" albuma. Sonic Youth – "Superstar" (The Carpenters)

Pasivno-agresivna oda u vidu albuma sa obradama "If I Were A Carpenter" objavljena je 1994. godine, a na njoj se našla i ova verzija pesme. "Superstar" se čuo i u filmu "Džuno", kao deo jednog od najzanimljivijih albuma sa muzikom iz filma u poslednje vreme. Glen Campbell – "Wichita Lineman"

Teško da bi ova pesma mogla da se smatra obradom, ali u ovom slučaju možemo da joj progledamo kroz prste. Pesmu je napisao Džimi Veb i upravo ju je proslavio Glen, iako su je obrađivali mnogi muzičari. Koja je vaša omiljena obrada sa ove liste? Sigurno je da smo neke od vaših favorita izostavili, pa nas u komentarima podsetite na koje bi još pesme trebalo da obratimo pažnju...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: