Preminuo bluz velikan Bobi Blend

Bluz legenda Bobi “Blu” Blend, poznat po južnjačkom melanholičnom prizvuku u svojim hitovima “Turn on Your Love Light” i “Further On Up the Road”, preminuo je 23. juna u svom domu u Memfisu.

Kultura

Izvor: Izvor: B92

Ponedeljak, 24.06.2013.

09:59

Default images

“Doneo je stil u bluz muziku”, kazao je povodom njegove smrti Lorens Mičel, sin Blendovog prijatelja i legendarnog producenta Vilija Mičela.

Sredinom prošlog veka, 1957. godine njegova pesma “Further On Up the Road” dospela je na prvo mesto R&B liste. Baš u to vreme, na talasu uspeha, dobio je svoj čuveni nadimak “Blue”, izvučen iz stihova pesme “Little Boy Blue”.

Nakon saradnje sa producentom Semom Filipsom, koji je zaslužan i za lansiranje karijera Elvisa Prislija i Džonija Keša, tokom ranih pedesetih Blend je počeo da pravi svoje prve profesionalne korake.

Uspesi su stigli tek krajem dekade i početkom šezdesetih, kada je svet osvojio pesmama “I'll Take Care of You”, “Turn On Your Love Light”. Među njegovim većim hitovima su i “Call on Me”, “That's the Way Love Is”, "Ain't No Love In The Heart Of The City", ”Ain't Nothing You Can Do”...

Posebno mesto u njegovom muzičkom nasleđu zazuzima i hit “Lead Me On”, koja je osvojila slušaoce već prvim stihovima: “You know how it feels, you understand, what it is to be a stranger, in this unfriendly land.”
Bobi "Blu" Blend i BB King (Beta/AP)
Raskošni aranžmani koji su savršeno pristajali njegovom glasu odavali su uticaj muzičara kao što je Net King Kol, a nije skrivao ni oduševljenje Frenkom Sinatrom. Kada je na omotu albuma “Two Steps From the Blues” pozirao kao Sinatra, stojeći pred zgradom sa kaputom prebačenim preko ramena, svet ga je oduševljeno nazvao “Sinatrom bluza”.

Jedna od poslednjih legendi koje su neposredno učestvovale u puštanju bluz korena, Blend je 1992. godine primljen u Rokenrol Kuću slavnih, potvrđujući tako i svoj značaj u uticaju na generacije žanrovski različitih muzičara koje je inspirisao, kao što su Erik Klepton ili Dejvid Bouvi.

Tom prilikom navedeno je da je uz B.B. Kinga, Blend najvažnije ime kada je u pitanju “Beale Street” scena iz Memfisa, koja je okupljala mnoge bluzere.

Blend je preminuo nakon duže borbe protiv teške bolesti, okružen porodicom i najbližim prijateljima, u svom porodičnom domu u američkoj saveznoj državi Tenesi. Imao je 83 godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: