Depeche Mode: Spektakl na Ušću

Čuveni sastav Depeche Mode nastupio je u nedelju uveče u Beogradu, u okviru svetske turneje “The Delta Machine”. Na Ušću su se sakupili obožavaoci iz svih krajeva Srbije, ali i regiona. Bend je uz jake basove i glas Dejvida Gana koji je Beogradu poželeo dobro veče na engleskom, započeo svoj koncert par minuta pre 21h pesmom "Welcome to my world" pred oko 30.000 fanova.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 19.05.2013.

17:56

Default images

Nakon pesme "Welcome to my world" sa novog albuma usledila je numera "Angel" koja se takođe nalazi na albumu "Delta Machine". Tek sa trećom pesmom, poznatom "Walking in My Shoes" sa albuma "Songs of Faith and Devotion", publika je glasnije zapevala sa bendom pa je atmosfera odmah krenula uzlaznom putanjom.

Uz aplauze publike i nešto prigušenija svetla na bini, bend je potom započeo izvođenje numere "Precious" gde se posebno izdvojio gitarski solo Martina Gora na krvavo crvenoj gitari.

Spuštanje velike konstrukcije sa žutim reflektorima i crvenim laserima poput svemirskog broda označilo je početak pesme "Black Celebration" sa istoimenog albuma iz 1986. godine.

Pod ljubičastim svetlima reflektora naziru se i prvi ritmovi numere "Policy of Truth" sa albuma "Violator" koju publika burno pozdravlja i vrišti na svaki Dejvov krik. On se nesmotreno vrti po sceni poput balerine, uvijajući se šipke, zavodeći publiku svakim korakom.

Uz varnice i vatrene plamenove na video bimovima, Dejv oznojen započinje još jednu numeru sa novog albuma - "Should be Higher", naglašavajući stihove: "Well don't be afraid, you'll just have to pray"

Praćena manjim tehničkim problemima potom kreće "Barrel of a Gun" koju bend uspeva da izvede u celosti tek iz trećeg pokušaja. Zanimljivo je i da je tokom subotnjeg prepodneva bend ovu pesmu isprobavao dvadesetak minuta, što očigledno nije bilo dovoljno. Kada je numera ipak uspešno izvedena, usledila je neobjašnjiva pauza od nekoliko minuta.

Naredne dve pesme rezervisane su za Martina Gora. Video bimovi prikazuju samo njega i gitaru dok izvodi "Only When I Lose Myself" i dirljivo emotivnu "When The Body Speaks" sa albuma "Exciter" iz 2001. godine. Upravo po ovom delu beogradski koncert razlikovao od prethodnih u regionu, jer je Gor uglavnom kao prvu pesmu izvodio "Higher Love".

Ubrzo potom na bini je ponovo ceo bend koji izvodi "Heaven". Publika sve vreme peva sa Gorom, pokazujući da im se dopada najavni singl sa albuma "Delta Machine". Video bimovi za to vreme prikazuju bend u crnim kreacijama sa stilizovanim instrumentima, kako sklapaju crne trouglove, simbole koji su najavljivali ovu turneju.

Uz vrištanje publike kreće "Soothe my Soul", zasigurno budući hit, takođe sa novog albuma.

Više fotografija sa koncerta Depeche Mode pogledajte u našoj Galeriji
Fonet
Uz prepoznatljiv intro i crno bele trouglove na video bimovima iza benda kreće "Pain That I'm Used To" samo u remiks verziji Žaka Li Konta. Refren ove numere dovodi publiku do delirijuma.

Ponovo uz vanzemaljsku konstrukciju sa laserima kreće "A Question of Time". Dejv poput šampiona diže stalak iznad glave i sa osmehom kao da publici poručuje - bilo je samo pitanje vremena kada ćemo se videti.

Kroz zelenu izmaglicu potom kreću prvi taktovi pesme "Secret To The End".

Već na početku numere "Enjoy The Silence" članovi benda izazivaju pravu histeriju među publikom koja uspeva da nadjača Ganov glas. Ne video bimovima isprepletana ženska tela, na bini Dejv koji njiše kukovima kao u stara, dobra vremena. Tokom izvođenja numere on vidno uzbuđen diriguje publikom dok ona peva, trči po sceni i igra sa ostalim članovima benda. Publika sve ovo nagrađuje velikim aplauzom.

Gan pesmu završava šaputanjem stiha "Enjoy The Silence" da bi potom usledila "Peronal Jesus" uz publiku okupanu velikim plavim svetlom. Svi pevaju "Reach out And Touch Faith" uz gitarski rif Martina Gora. I bend i publika polako dostižu svoj vrhunac.

Zvaničan deo koncerta zatvara numera "Goodbye" i reči: "Hvala vam puno. Želimo vam prijatno veče".

Više fotografija sa koncerta Depeche Mode pogledajte u našoj Galeriji
Fonet
Publika potom čeka bis koji započinje akustičnom verzijom pesme "Home". Pred punim Ušćem odjekuju stihovi "Feels Like Home" koje peva Gor praćen samo klavirom. Dejv Gan se potom nadovezuje numerom "Halo". Iako je reč o bisu, vidi se da je i taj deo koncerta odlično uvežban, sa pripremljenim propratnim video materijalom i efektima.

Kraj bisa rezervisan je za disko atmosferu za koju se pobrinula numere "Just Cant Get Enough", praćena raznobojnim osvetljenjem na bini. Vlada pravo disko šarenilo.

"Vi ste najbolja publika do sada. Istina je", kazao je Gan najavljujući pesmu "I Feel You". Go do pojasa, praćen Gorovim oštrim gitarskim rifovima, on potom započinje poslednju numeru na koncertu "Never Let Me Down Again".

"Hvala vam puno. Videćemo se ponovo", reči su sa kojima je Depeche Mode napustio binu.

Više fotografija sa koncerta Depeche Mode pogledajte u našoj Galeriji
Fonet
Prvi put bend Depeche Mode trebalo je da održi koncert u Srbiji 20. maja 2009. godine. Na razočaranje brojnih fanova, nastup je otkazan zbog bolesti pevača Dejva Gana, a na koncert se čekalo sve do danas.

U međuvremenu je Endi Flečer posetio Beograd u ulozi di džeja i uveravao nas da će svoje kolege dovesti u Beograd. Obećanje je ispunio, a uoči koncerta na Ušću dao je i ekskluzivni intervju za B92.

“Rekao sam im da je ovo prelep grad koji moramo da posetimo. U tome su čari didžejinga - mogu da posetim mnoge gradove jer putujem samo sa jednom osobom, dok je Depeche Mode velika mašinerija. Zato se veoma radujemo koncertu i jedva čekam da se popnemo na scenu. Iskreno se nadam da ovog puta ništa neće krenuti po zlu i izvinjavam se svima zbog otkazivanja koncerta prošli put, ali tada su bile veoma teške okolnosti za nas”, kazao je Flečer u razgovoru za B92.

Kapije na Ušću otvorene su u 17.30 a program je počeo u 20 časova. Kao predgrupa nastupio je elektronski dvojac Diamond Version, zajednički projekat inovativnih predstavnika nemačke eksperimentalne muzičke scene, Byetone i Alva Noto. Njihova "glitch" estetika i konceptualni audio-vizuelni nastup bili su odličan uvod za Depeche Mode.

Turneja “The Delta Machine Tour” otvorena je 4. maja u Nici, nakon čega se Depeche Mode karavan šetao Evropom. To nije nimalo jednostavan posao, ako se u obzir uzme količina opreme koju muzičari nose sa sobom.
Na Ušću je izgrađena bina široka 50 i duboka 24 metra, a u bekstejdžu čitav mali kompleks, sastavljen od 11 prostorija za bend i menadžment turneje.

Tri odeljka rezervisana su samo za članove benda, a ono što je za njih zajedničko su velika ogledala, neophodna u svim garderobama i prostorijama gde boravi grupa. Da je Dejv Gan alfa i omega sastava dokazuje činjenica da je za njega odvojena posebna prostorija, ispred koje je zahtevao i isključivo žene u obezbeđenju, dok Martin Gor i Endi Flečer dele drugu.

Celokupnu opremu u Beograd je dovezlo dvadeset kamiona, a u pratnji muzičara je više od sto ljudi, među kojima su i šminkeri, frizeri i stilisti i kuvari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

227 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: