Tusta: Odlazak večitog buntovnika

Legenda jugoslovenskog rokenrola, beskompromisni borac za pravdu, istinu i mir i večiti buntovnik, Brako Črnac Tusta, izgubio je dugogodišnju bitku sa bolešću.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.10.2012.

16:50

Default images

"KUD Idijoti" oformljeni su 1981. godine, pod velikim uticajem američke pank scene 70tih i legendarnih Ramonsa.

Međutim, prvi studijski album, nakon niza koncertnih snimaka, "Bolivija Rokenrol", objavljuju tek 1989. dve godine nakon što su pobedili na Omladinskom festivalu u Subotici.

Taj festival obezbedio im je širu popularnost, a sam bend se profilisao kao jugoslovenski bend, koji je narednih godina odbijao da učestvuje u nacionalističkom ludilu koje je zahvatilo bivšu Jugoslaviju.

"Oni nisu bili hrvatski bend oni su upravo bili i ostali bend citavog regiona. Njihova popularnost bila je potpuno jednaka i u Srbiji, i u Sloveniji, Bosni i bili su vrlo rado viđeni gosti...Taj njihov koncept jednostavnog rokenrola, pokazao je pravac nekim drugim bendovima", smatra Vladimir Janković Džet.

Od pobede na festivalu u Subotici, do danas, Idijoti su objavili veliki broj albuma, čiji naslovi su dosta govorili o stavovima benda. Među njima su "Glupost je neuništiva", "Tako je govorio ZaraTusta", "Istra ti materina", "Cijena ponosa" ili "Remek-djelo".

"Nasli su svoj put kroz jedan šaljiv, narodski, alan-fordovski prostup panku kji je bio drag i prepoznatljiv svima koji su odrastali 80-ih i 90-ih godina. Najupečatljivija ličnost cele te priče bio je upravoTusta, jedna interesantna i apartna pojava", izjavio je Dragan Ambrozić.

Koliko je Tusta bio veliki i koliki je značaj Kud idijota govori i niz koncerata održanih u celom regionu, pa i u Beogradu, sa ciljem da se pomogne Tustino lečenje. Pa su tako u Beogradu nastupili naši najveći rok bendovi - Disciplina kičme, Električni orgazam, Rambo Amadeus, Partibrejkersi i mnogi drugi…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: