Vratili smo publiku baroknoj muzici

Ugledni francuski barokni ansambl "Les Arts Florissants" sa svojim umetničkim direktorom Vilijamom Kristijem, održao je večeras (14. 10) u Kolarčevoj zadužbini koncert u okviru 44. Bemusa. Kristi kaže da je taj anasambl vratio publiku baroknoj muzici jer ljudi vole da čuju ono za šta do sada nisu imali prilike.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 14.10.2012.

09:58

Default images

''To je znatiželja, želja za novim, nešto što ranije nisu čuli i mislim da im se to mnogo dopada'', rekao je u izjavi Tanjugu Kristi pre večerašnjeg koncerta, u Kolarčevoj zadužbini koji se održava u okviru 44. Bemusa.

Vokalno-instrumentalni sastav "Les Arts Florissants", koji je obnovio interes u Francuskoj za ranu evropsku muziku 17. i 18. veka, posvećen je izvođenju barokne muzike na originalnim instrumentima i jedan je od najpoznatijih i najuglednijih ansambala za ovu vrstu muzike u svetu.

Osnovan 1979. godine, podjednako je cenjen na koncertnim podijumima kao i njihova impresivna diskografija koja obuhvata više od 40 albuma.
Na repertoaru ansambla su operska dela, svetovne kamerne kompozicije i duhovna muzika baroknih kompozitora.

Vilijam Kristi, koji je i dirigent, čembalista i pedagog i bira gde će nastupiti sa ansamblom, kazao je da je oduševljen salom Kolarčeve zadužbine i da je izabrao da dođe i nastupi u Beogradu jer voli da putuje.

''Svuda idem sa svojim ansamblom, ali imam i dva saradnika koji imaju svoj program i koji nastupaju sa orkestrom'', objasnio je on, dodajući da je u Beogradu bio odavno - 1976. godine.

''U Beogradu sam bio kao turista, takođe sam bio i u Varaždinu i Zagrebu, a sada sam pomislio kako bi bilo dobro da dođem u ovaj grad ponovo kao muzičar i šef ansambla, a dobili smo i lep poziv za gostovanje od organizatora''.

Kristi je vrlo brzo po osnivanju ansambla stekao reputaciju muzičara i umetnika sa posebnim afinitetom za muzički teatar, kako na koncertnim podijumima tako i u operskim kućama, i to zahvaljujući novim interpretacijama zaboravljenih i malo poznatih dela.
Vilijam Kristi (Tanjug)

Prema rečima selektora i umetničkog direktora 44. Bemusa Zorana Erića, gostovanje francuskog baroknog ansambla sa Kristijem posebna je čast za Beograd.

"Veoma sam srećan i ponosan na ovaj vrlo ekskluzivan program koji bi u bilo kojoj svetskoj metropoli bio značajan, to je čast za Bemus, jedva čekam da čujem oratorijume Marka-Antoana Šarpantjea (1645-1704) koji u Beogradu ne znam da li su ikada izvođeni uživo", izjavio je Tanjugu Erić pre koncerta.

Na programu su bili Šarpantijeovi oratorijumi "Cecilija, devica i mučenica", "Tužbalica prokletih duša" i "Bludni sin" u izvođenju soprana Rejčel Redmond, visokog tenora Rejnoa Van Mehelena, basa Pjera Besijera, basa Luiđija de Donata, tenora Tiba Lenaertsa, soprana Violen Like, visokog tenora Marsija Soareša Holande, soprana Elodi Fonar i soprana Viržini Toma. 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: