Top 10: Najbolje 007 pesme

Uoči premijere novog filma o agentu Džejmsu Bondu pod nazivom "Skyfall", i istoimene pesme koju je za film snimila pevačica Adel, časopis "Rolling Stone" objavio je listu 10 najboljih pesama koje su snimljene za Bonda.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 13.10.2012.

18:13

Default images

10. Tom Jones, “Thunderball” (1965)

Svet je još uvek pevušio hit “It's Not Unusual” kada su producenti pitali Toma Džonsa da snimi pesmu za Bonda. Pevač je tek kasnije saznao da su pre toga ponudu dobili Širli Bejzi, Dion Vorvik i Džoni Keš, ali su sve troje imali preča posla. Ipak, pesma “Thunderball” postala je hit i Džons je redovno izvodi na svojim koncertima u Las Vegasu.

9. Louis Armstrong, “We Have All the Time in the World”(1969)

Bondove pesme po pravilu su imale isti naziv kao i filmovi. To je bio veliki problem Luju Armstrongu kada je dobio zadatak da napiše pesmu za film “U službi njenog veličanstva”. Nakon mnogo pregovora producenti su mu dozvolili da pesmi da drugi naziv, ali je filmski pomenut u jednom stihu. Čuveni džezer bio je veoma bolestan u to vreme (preminuo je dve godine kasnije) pa je pesmu snimio iz prvog i jedinog puta. Sasvim dovoljno za ulazak u istoriju.

8. Matt Monro, “From Russia With Love” (1963)

Mat Monro nikada nije postigao veliki uspeh u SAD, iako su za njim uzdisale dame širom Evrope., bar dok ga nisu pregazili Džon Lenon i Pol Makartni pod imenom “The Beatles”. Ipak, u poslednjim mesecima pre Bitlmanije, Monro je angažovan da snimi pesmu za film “Iz Rusije s ljubavlju”. Čini se da njegova pesma stari kao vino, odlično dočaravajući početak šezdesetih godina prošlog veka.

7. Madonna, “Die Another Day” (2002)

Poslednja uloga Pirsa Brosnana u ovom serijalu praćena je Madoninom pesmom za film “Umri drugi put”. Nakon uspeha albuma “Ray of Light” i “Music”, kritika ovu Madoninu pesmu nije baš prihvatila, za razliku od publike. “Die Another Day” najuspešnija je Bond tema u poslednje dve decenije.

6. Duran Duran, “A View to a Kill” (1985)

Kada su odlučili da snime pesmu za film “Pogled na ubistvo”, momci iz benda “Duran Duran” bili su na vrhuncu slave. Iako je film u kome se Rodžer Mur oprostio od uloge agenta 007 odavno zaboravljen, pesma ga je nadživela i postala klasik. To je jedina Bond pesma koja se sa obe strane Atlantika popela na prvo mesto top-lista.

5. Shirley Bassey, “Diamonds Are Forever” (1971)

Širli Bejzi je američkoj publici uglavnom poznata po Bondovim pesmama. Film “Dijamanti su večni” poslednji je u kojem je Bonda tumačio Šon Koneri, pa su producenti odlučili da ponovo angažuju Bejzi ne bi li ponovili staru magiju. Ispostavilo se da su bili u pravu. Međutim, pravilo treća-sreća za njih nije važilo, pa je treći susret Bejzi i Bonda, pesma “Moonraker” prošla prilično nezapaženo.

4. Nancy Sinatra, “You Only Live Twice” (1967)

Na talasima uspeha hita “These Boots Are Made For Walking” Nensi Sinatra je bila prvi izbor producenata za naslovnu pesmu filma “Samo dvaput se živi”. Pesma je imala dugačak i uspešan život, a da je i dalje omiljena govore brojne obrade, koje predvode verzije u izvođenju benda “Coldplay” i pevačice Bjork.

3. Carly Simon, “Nobody Does It Better” (1977)

Napisana za film “Špijun koji me je voleo”, ova pesma bila je prva čije ime nije bilo identično nazivu filma, iako se u tekstu pesme pominje filmska naslovna fraza. Pesma je dospela na 2. mesto tadašnjih lista, a mnogi ni danas ne veruju da je pisana za jedan 007 film.

2. Shirley Bassey, “Goldfinger” (1964)

Širli Bejzi je i ranije osvajala britanske top liste ali ovo je bio njen prvi internacionalni hit. Ova i pomenuta pesma “Diamonds are Forever” još uvek su toliko popularne da je Bejzi morala dobro da se pomuči da bi izgradila kasniju karijeru i mimo ovih pesama.

1. Paul McCartney and Wings, “Live and Let Die” (1973)

Pol Makartni i producent Džordž Martin udružili su još jednom snage, nakon saradnje u legendarnom sastavu “The Beatles”. Pesma je snimljena za istoimeni film “Živi i pusti druge da umru”, a Makartni je već četiri decenije redovno izvodi na koncertima. Novi život pesmi je dao i bend “Guns N' Roses” koji ju je obradio 1991. godine.

KOJA JE VAŠA OMILJENA 007 PESMA?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: