Pola veka Bitlmanije (anketa)

Pesma "Love Me Do", prvi singl Bitlsa koji je označio revoluciju u muzici, ali i u globalnoj popularnoj kulturi, 5. oktobra slavi pedesetu godišnjicu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 04.10.2012.

22:48

Default images

Pesma, čiju su koautori Džon Lenon i Pol Makartni, bila je prvi hit legendarne četvorke. Snimljena je u junu 1962. godine u londonskom studio Ebi Roud, a u prodaji se pojavila 5. oktobra iste godine.

"Ta pesma je važna po tome što je to bio njihov prvi singl, ali ono što je još značajnije jeste da su Bitlsi bili autori pesme", kazao je za AFP Hejmiš Mekbejn, pomoćnik urednika britanskog muzičkog časopisa NME, dodajući da u to vreme bendovi obično nisu izvodili vlastiti materijal.

Njihovim načinom rada uspostavljen je novi trend, tako da se već sredinom 60-ih nije moglo zamisliti da jedan veliki rok bend nije autor svojih pesama, naveo je on.

Iako je bio hit "Love Me Do", objavljen sa singlom "P.S. I Love You" na B strani, dostigao je tek na 17. mesto britanske pop liste. Sve se zatim ubrzalo. Njihov sledeći singl "Please Please Me" popeo se na drugo mesto top 10 liste, da bi sa "I Want To Hold Your Hand" 1964. Bitlsi osvojili probirljivo američko tržište i izazvali fenomen poznat kao "bitlmanija".

U dokumentarcu, koji će BBC emitovati u nedelju, jedan od savremenika tvrdi da je menadžer grupe Brajan Epstin sam kupio 10.000 kopija kako bi podstakao prodaju singla.

Pedeset godina kasnije, Bitlsi su još uvek jedna od najkomercijalnijih, najpopularnijih i najuticajnijih grupa u istoriji pop i rok muzike, otelotvorenje ideala jedne ere obeležene društveno-kulturnom revolucijom. Časopis "Time" je Džona Lenona, Pola Makartnija, Džordža Harisona i Ringo Stara svrstao medju 100 najuticajnjih ljudi 20. veka.

Povodom ovog jubileja, diskografska kuća EMI će objaviti sve albume liverpulske četvorke - "Please please me" i "With The Beatles" iz 1963, "A Hard Day's Night" i "Beatles For Sale iz 1964, "Help!" i "Rubber Soul" (1965), "Revolver" (1966), "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" i "Magical Mystery Tour" (1967), "White Album" i "Yellow Submarine" (1968), "Abbey Road" (1969), "Let It Be" (1970), kao i kolekciju singlova iz 1987. godine "Past Masters".

Komplet izdanje biće izdato u ograničenom tiražu od 50.000 primeraka, uz ilustrovanu knjigu Kevina Hauleta, najvećeg poznavaoca "Bitlsa" u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: