Resavska pećina u čast Kejdža

Delo “Resavska pećina” srpskog kompozitora Arsenija Jovanovića uvršteno je u program proslave stogodišnjice rođenja avangardnog američkog kompozitora Džona Kejdža, koja će biti održana krajem oktobra u njujorškom "Frederik Lev" teatru.

Kultura

Izvor: Izvor: SEEcult.org

Sreda, 26.09.2012.

10:05

Default images

Jovanović je rekao za SEEcult.org da je reč o jednoj od varijacija kompozicije “Resavska pećina” koja je svojevremeno dobila “Prix Italia” u Veneciji. U uglednom Frederick Loewe teatru na Vašington skveru biće izvedena 29. oktobra u okviru programa “100 x John” kojim organizacija “Ear to the Earth” obeležava stogodišnjicu rođenja Kejdža (John Cage).

Jovanovićevu kompoziciju čine zvuci iz čuvene Resavske pećine u istočnoj Srbiji, snimljeni na oko 700 metara ispod zemlje. Potiču od zapanjujućih stalaktita, od kojih su neki u obliku veličanstvenih skulptura, visoki i po nekoliko metara, neki su deblji, neki opet veoma tanki, providni kao alabaster...

Kompozicije za program “100 x John” odabrao je njujorški kompozitor Joel Chadabe, osnivač mreže ambijentalne umetnosti zvuka “Ear to Earth” i predsednik Fondacije elektronske muzike (EMF). Program “100 x John” je i veb zbirka kompozicija u čast Kejdža i njegovog liderstva u, kako je Chadabe opisao, “velikom otvaranju muzike sa sve zvuke”.

Sve kompozicije u tom programu, uključujući i Jovanovićevu "ResavaVariations", moguće je preslušati i preuzeti sa sajta projekta “100 x John”.

Jovanović je, inače, snimao svojevremeno i samog Kejdža u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, a kasnije su se sreli i u Njujorku. Emisija s Kejdžovim improvizacijama emitovana je na RTS-u, ali je, prema rečima Jovanovića, taj materijal ubrzo potom, na žalost, izbrisan.

Arsenije Jovanović je, između ostalog, poznat i po saradnji sa američkim filmskim veteranom Terensom Malikom (Terrence Malick) koji je njegovu kompoziciju “Kremansko proročanstvo” uvrstio u film “Tanka crvena linija” iz 1998. godine, kao i u novo ostvarenje “Ka čudu”, premijerno prikazano na nedavnom Filmskom festivalu u Veneciji. Četiri Jovanovićeve kompozicije našle su se i u Malikovom filmu “Drvo života” za koji je 2011. dobio Zlatnu palmu u Kanu. Jovanović je posebno poznat i po radiofonskom opusu, za koji je dobio niz nagrada.

Stogodišnjica rođenja Kejdža (1912-1992), inače, obeležava se tokom 2012. godine širom sveta. Kompozitor, filozof, pesnik, umetnik i jedan od vodećih avangardnih stvaralaca nakon Drugog svetskog rata, Kejdž se smatra pionirom novih muzičkih i umetničkih formi - elektronske muzike, hepeninga i do tada nestandardnog korišćenja muzičkih instrumenata, pre svega klavira. Njegovo delo je inspiracija velikom broju umetnika različitih disciplina i žanrova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: