Koen: Pesma na latinskom za sreću

Od ispijanja maslinovog ulja do zajedničkog kupanja u kadi, mnogi muzičari imaju čudne rituale pre izlaska na scenu. Ni Leonard Koen nije izuzetak.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 11.09.2012.

14:48

Default images

Baš kao što muzičari u simfonijskom orkestru štimuju svoje instrumente pred publikom, operski pevač zagreva glas vokalnim vežbama ili sportista radi istezanje i zagrevanje pred izlaska na borilište, tako i mnogi pop muzičari imaju određene rituale pred nastup kojima dovode svoj bend u savršeni sklad.

Neki rituali su, pak, otkačeniji od drugih.

Rok bend Van Halen traži M&M bombonice - one braon boje moraju biti uklonjene; pevačica Keli Klarkson pije maslinovo ulje da prčisti grlo; One Direction zajedno sede u kupatilu ili sauni i jedu slatkiše; Stivi Niks iz Fleetwood Maca drmne čašicu tekile; a Kris Martin iz Coldplaya pere zube.

„Ima oko 18 stvari koje uradim pre nego što izađem pred publiku - većina njih je previše smešna da bih ih otkrio”, priznaje Martin. „Ako ne operem zube pred nastup, ne osećam da sam dovoljno doteran”.

„Doteranost” je sigurno na umu i Robertu Plantu koji, osim što je poznat po tome da voli pre koncerta da popije šolju čaja, insistira da sam pegla svoju odeću jer mu pomaže da „se oraspoloži”.

Predkoncertni ritual Leonarda Koena je nešto više prosvetljući.

Pola sata pre nastupa on pozove sve članove benda u jednu prostoriju iza scene. „Tamo ima gomila pića i često uzmemo viski”, kaže Čarli Veb, jedna od pratećih pevačica. „Leonard voli viski. Nekada je pio tri boce vina pre izlaska na scenu zbog živaca. Sada je to samo viski”.

Onda, na putu ka bini, Koen povede bend i svi zapevaju latinsku pesmu „Pauper sum ego, nihil habeo” – Siromašan sam i ništa nemam.

„Basista dâ intonaciju, Leonard počne da peva i svi ga pratimo. Nas desetoro ide ka sceni pevajući. To je sjajan ritual za koncentraciju i način da se skine breme koje osećamo. Zaista nas ujedinjuje”, objašnjava Čarli.

Bend počinje sa pripremama sedam do osam nedelja pred početak turneje na kojoj nastupa svako drugo veče. „Zbog Leonardovih 77 godina - uprkos činjenici da ima više energije od svih nas - uvek imamo dan odmora između koncerata”.

Čarli sa sestrom Heti nastupa sa Koenom od 2008. „On je veoma zabavan i prijatan gospodin. Mnogo je mudar. Stvari posmatra na jedinstven način i uvek je zanimljivo kad priča o međuljudskim odnosima i životnim izborima”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: