Pusi Rajot: Novi napad na Putina

Dve članice kontroverznog ruskog pank benda „Pusi Rajot“ (Pussy Riot) objavile su 7. septembra novi video snimak u kojem spaljuju sliku predsednika Rusije Vladimira Putina.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 07.09.2012.

17:01

Default images

„Borimo se za pravo da mislimo, da pevamo, da kritikujemo, da budemo muzičari i umetnici spremni na sve, da promenimo našu zemlju bez obzira na rizike.“

Ovim rečima članice benda počinju svoju novu video poruku, u kojoj između ostalog zahvaljuju brojnim zvezdama, kao što su Madona, Bjork i sastav „Red Hot Chilly Peppers“, na pruženoj podršci.

U video snimku koji je juče postavljen na brojnim inostranim sajtovima, dve neidentifikovane članice benda, sa fantomkama na glavama, što je njihov znak prepoznavanja, i u mini suknjama, popele su se na jednu zabranjenu zgradu, odakle su govorile na engleskom, udarale štapom po Putinovoj slici i obećale da će nastaviti svoju muzičku borbu.
Marija, Jekaterina i Nadežda na suðenju (Beta)

Preostale tri članice grupe nalaze se na služenju dvogodišnje kazne zatvora, zbog ranijeg izvođenja njihove "pank molitve" u hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, u kojoj su od Bogorodice tražile da spasi Rusiju od Putina.

Njihovo suđenje izazvalo je međunarodni gnev, a veliki broj poznatih javnih ličnosti sa zapada pozvao je Kremlj da ih oslobodi.

I bivši poljski predsednik Leh Valensa, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1983. godine, tražio je u pismu Putinu da pomiluje pankerke iz Pusi Rajota, navodeći da su se one samo borile rečju za svoje stavove, mada na loš način.

Kontroverzni video snimak možete pogledati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: