In Memoriam: Branislav Lala Kovačev

Legendarni džez bubnjar Branislav Lala Kovačev preminuo je iznenada u 73. godini u svojoj kući na ostrvu Hvaru.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 05.09.2012.

13:09

Default images

Lala Kovačev rođen je 19. novembra  1939. u Kikindi. U bogatoj karijeri svirao je u nacionalnim radijskim džez orkestrima u Jugoslaviji i Nemačkoj, a bogat diskografski opus uključuje saradnje sa velikanima poput Chick Coree, Charlie Mariana, Larry Coriella, Chet Bakera, Horsta Jankowskog, kao i najznačajnijim muzičarima i kompozitorima naših prostora poput Mladena Guteše, Boška Petrovića, Vojina Draškocija, Jove Maljokovića.

Lala Kovačev će u istoriji džeza ostati najviše zapamćen po revolucionarnom spajanju ove muzike sa neparnom ritmičkom tradicijom Balkana, koja je zabeležena na albumima  „Balkan Impressions 1“ (1982), „Balkan Impressions  2“ (1983) i  “Izvorni Folklor i Jazz” (1985).  Ovi albumi nalaze se u samom vrhu evropskog džez stvaralaštva i predstavljaju preteču mnogih kasnijih podžanrova poput etno ili balkan-džeza.

Branislav Lala Kovačev rođen je u Kikindi,  a poslednje decenije života proveo je u Zavali, na ostrvu Hvaru, gde će biti i sahranjen.



Više o karijeri Lale Kovačeva saznajte na sajtu jazzin.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: